FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

U Los Angelesu su kasno navečer u nedjelju dodijeljene MTV glazbene video nagrade (MTV Video Music Awards) za 2011. godinu, a nagradu za najbolji video dobila je Katy Perry za pjesmu "Firework". Britanska pop zvijezda je dobila nagradu i za najbolju suradnju i to s Kanye Westom u pjesmi "E.T." za koju je dobila nagradu i za vizualne efekte. Perry je imala ukupno čak devet nominacija, no na koncu se morala zadovoljiti sa tri nagrade."Ponosna sam na pjesmu Firework za koju sam dobila nagradu. Zaista smo odradili kvalitetan posao. Kada sam je prvi put pjevala imala sam osjećaj kako bi to mogla biti dobra priča," poručila je Katy Perry. Lady Gaga je dobila dvije nagrade - za najbolji ženski video za "Born This Way", te za pjesmu s najboljom porukom, također za "Born This Way”. Adele je za pjesmu "Rolling in the Deep" dobila nagrade za režiju i kinematografiju. Nagrada za koreografiju pripala je Beyonce za pjesmu "Run the World". Upravo je Beyonce bila jedna od glavnih zvijezda večeri. Ovoga puta ne zbog svoje glazbe, već zbog medijskih nagađanja o trudnoći. Popularna pjevačica je nedavno opovrgnula nagađanja u medijima o tome kako ona i njezin suprug, reper Jay-Z očekuju svoje prvo dijete, međutim čini se kako je ipak trudna. Beyonce se cijelu večer smijala, spremno pozirala sa zaobljenim trbuščićem, no niti ona niti i njezin suprug nisu željeli davati nikakve izjave.

LONDON

Prvi dan karnevala u londonskom Notting Hillu u nedjelju protekao je mirno, uz pojačanu nazočnost policije tri tjedna nakon uličnih nemira koji su potresali Englesku početkom kolovoza. Policija je najavila da će u ponedjeljak, ključnog dana karnevala u Notting Hillu, dodatno pojačati nadzor kako bi spriječila moguće ponavljanje nereda. Šest i pol tisuća policajaca, tisuću više nego u nedjelju, trebalo bi se rasporediti u popularnoj četvrti Notting Hill na zapadu glavnog grada Velike Britanije, gdje se tradicionalno održava najveći ulični festival u Europi. Ponedjeljak je u Velikoj Britaniji praznik, te se na festivalu očekuje više od milijun osoba. Nakon tradicionalnog "dječjeg dana" u nedjelju, ponedjeljak je središnji dan karnevala koji slavi karipsku kulturu. U nedjelju su privedene 53 osobe zbog raznih delikata, ali nije bilo prosvjeda i sukoba.

PEKING

Odluka vlasti iz Pekinga da nametne porez na mjesečev kolač, tradicionalnu kinesku slasticu koja se jede povodom lunarnog praznika, izazvala je u ponedjeljak zgrožene reakcije stanovništva. U anketi internetskog servisa Weibo, 96 posto korisnika mreže protivi se takvom porezu, a većina ispitanika spremna je odustati u tim okolnostima od mjesečevih kolača iako su oni odavno dio kineske kulture. Vlasti u Pekingu nisu navele koji su ih motivi nagnali da odluče ove godine uvesti porez na te slatkiše. Mjesečev kolač ima oblik punog Mjeseca čija je površina ukrašena kineskim znakovima s dobrim željama. Među najčešćim punjenjem su sjemenke lotosa, pire od crvenog graha, pire od ananasa ili pire od soje. Kutija mjesečevih kolača stoji približno 100 juana (11 eura) i daruje se obitelji ili klijentima. Cijena varira ovisno o kvaliteti kolača.

WASHINGTON

NASA je procijenila da će svemirski teleskop James Webb (JWST), koji bi trebao naslijediti Hubble, koštati oko 8,7 milijardi dolara, a u svemir bi se trebao lansirati u listopadu 2018. godine, priopćio je glasnogovornik NASA-e Trent Perrotto. Biti će to najveći teleskop ikada poslan u svemir, s glavnim ogledalom promjera 6,5 metara, tri puta većim nego kod Hubblea. JWST će istraživati sva područja astronomije iz svih razdoblja povijesti svemira, od Velikog praska do formiranja galaksija i sunčevih sustava sposobnih da podržavaju život na planetima. U veljači je glavni inspektor NASA-e Paul Martin obavijestio Kongres da je JWSC uvelike premašio prvotno predviđen budžet od 3,5 milijardi dolara, a u više se navrata odgađalo i njegovo lansiranje koje je bilo zamišljeno već za 2013. JWSC će se lansirati u orbitu na 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, dalje od Hubblea. Također će moći šest puta više od Hubblea uloviti svjetlosti i "otići" skoro do početka stvaranja svemira, navodi NASA.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙