FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Križevci: proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina

Autor: nmau
KRIŽEVCI, 7. rujna 2011. (Hina) - Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio je danas u Križevcima pred nekoliko tisuća vjernika misno slavlje prigodom blagdana svetog Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Biskup Huzjak podsjetio je na svećenički put i mučeništvo Marka Križevčanina koji je jasno rekao svojim progoniteljima da ostaje vjeran Bogu, Crkvi i Svetom ocu bez obzira što su mu nuđena svjetovna bogatstva ukoliko se odrekne vjere.

U propovijedi biskup je govorio o agresivnosti s kojom se susrećemo, od agresije velikog kapitala koji nastoji ostvariti dobit pod svaku cijenu ne poštujući čovjeka, do agresije politike koja nas često obasiplje onime što nismo i što nećemo.

Osvrnuo se i na svakodnevnu agresiju naših i svjetskih medija, svijeta zabave, društvenih mreža i računalnih igara te pošasti droge među mladima.

„Moramo živjeti istinski predano i po savjesti na dobrobit bližnjega jer se agresivnost jedino može izliječiti božjom snagom i ljubavlju“, poručio je, među ostalim, biskup Huzjak.

U euharistijskom slavlju sudjelovali su i biskupi iz Slovenije i Bosne Hercegovine, banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Franjo Komarica, celjski biskup Stanislav Lipovšek, biskup Murske Sobote mons. Peter Štumpf te požeški biskup mons. Antun Škvorčević, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i vladika križevački mons. Nikola Kekić.

Marka Križevčanina je svetim proglasio papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995. godine u Košicama zajedno s još dvojicom mučenika Stjepanom Pongraczom i Melkiorom Grodzieckim.

U Križevcima se danas u sklopu proslave održavaju i 11. susreti osoba s invaliditetom, 6. susret udruga Hrvatski domobran i 5. susret vjeronaučne mladeži.

Večeras misa se služi i u kapeli svetoga Marka Križevčanina u Gornjem gradu u Križevcima.

(Hina) xnmau ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙