FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy, Cameron i Berlusconi pozivaju Gadafija na predaju

Autor: ztre
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvali su u ponedjeljak snage libijskog čelnika Muamera Gadafija da polože oružje, prenose agencije.

"Njegov režim se urušava i povlači", rekao je britanski premijer David Cameron nakon sastanka britanskog nacionalnog vijeća za sigurnost posvećenog Libiji. "Gadafi mora prekinuti borbe bez uvjeta i jasno pokazati da odustaje od nadzora Libije", dodao je.

"Po zadnjim informacijama, velika većina Tripolija od sada je pod nadzorom boraca za slobodu premda se borbe nastavljaju, ponekad osobito žestoko", rekao je.

Cameron je kazao da nema informacije o tome gdje se nalazi Gadafi, ali je dodao da su uhićena najmanje dvojica njegovih sinova.

"Što se tiče budućnosti, o tome će odlučiti predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil i nove libijske vlasti", rekao je.

"Nema sumnje da će biti teških dana. Nijedna tranzicija nije laka i bez udaraca", rekao je. "No danas je arapsko proljeće korak bliže slobodi i demokraciji, a libijski narod svojem snu o boljoj budućnosti", rekao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je pozvao Gadafijeve snage da prekinu borbe i polože oružje. "Predsjednik je pozvao snage koje su još odane režimu da okrenu leđa kriminalu i ciničnoj sljepoći svojeg vođe tako da odmah prekinu borbe, odreknu se oružja i okrenu legitimnim libijskim vlastima", kaže se u priopćenju njegova ureda. Sarkozy nastavak borbe Gadafijevih snaga naziva "neodgovornom".

Sarkozy je u ponedjeljak razgovarao s jednim od čelnika NTC-a Mahmudom Džibrilom i pozvao ga u srijedu u Pariz, dodaje se.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je pukovnika Gadafija da okonča "beskoristan otpor", a pobunjenike da izbjegnu odmazdu.

"Pozivamo pukovnika Gadafija da prestane s tim beskorisnim otporom i poštedi svoj narod daljnje patnje", rekao je talijanski premijer u priopćenju.

Italija je bila najbliža Gadafijeva europska saveznica dok naglo nije promijenila svoju poziciju u travnju i podržala NTC.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u kratkom je priopćenju izrazilo nadu da će promjena režima, koja postaje očita, napokon zaustaviti krvoproliće u Libiji.

U međuvremenu su ulazak ustaničkih snaga u Tripoli pozdravile Organizacija islamske konferencije (OIC) i Arapska liga.

(Hina) xzt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙