FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ponudio pomoć u reformi libijskih snaga sigurnosti

Autor: ztre
BRUXELLES, 2. rujna 2011. (Hina/AFP) - Europska unija predložila je da pomogne libijskim pobunjenicima u reformi snaga sigurnosti i prikupljanju oružja kada rat bude završen, rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ashton je kazala da je humanitarna pomoć trenutačno prioritet, ali i da je EU spreman pružiti gospodarsku potporu i pomoć u pripremi izbora.

Međunarodna konferencija "Prijatelji Libije", koja se održava u Parizu, "prigoda je za međunarodnu zajednicu da sada razmotri dugoročan posao koji je očekuje kako bi pomogla libijskom narodu i njegovoj ambiciji da uspostavi demokratsku državu", rekla je Ashton novinarima.

Nakon 42-godišnje Gadafijeve diktature, Ashton je istaknula da će reforma libijskih snaga sigurnosti biti jedna od dugoročnih zadaća kako bi se pobunjenicima pomoglo da riješe problem oružja u zemlji te u upravljanju granicama.

"To je prilično dugoročan posao jer je riječ o tome da imate snažne policijske snage koje djeluju u demokratskoj zemlji", rekla je.

EU želi imati veću ulogu u novoj Libiji jer je kao organizacija do sada bio po strani dok su Francuska i Velika Britanija predvodile zračne napade pod okriljem NATO-a.

Unija je na vrhuncu sukoba ponudila da u Libiju pošalje vojnu humanitarnu misiju kako bi se osigurala isporuka pomoći, no UN to nikada nije zatražio.

Bilo kakva misija EU-a u libijskom sigurnosnom sektoru mogla bi konkurirati NATO-u, koji je također spomenuo mogućnost pružanja pomoći u obuci libijskih snaga sigurnosti.

Ashton je kazala da je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom i da će dvije organizacije koordinirati svoje djelovanje. Istaknula je da će odluku morati donijeti UN.

(Hina) xzt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙