FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grupa T7 VIS: laž je da smo zlorabili dozvolu

Autor: vhor
VARAŽDIN/DUGA RESA, 5. rujna 2011. (Hina) - Grupa T 7 VIS iz Varaždina u svom je današnjem priopćenju nazvala „bezočnim lažima i podmetanjem“ javne istupe aktivostice ekološke Udruge „Građanska inicijativa“ (GIDRA) Blaženke Petrak da je tvrtka T7 VIS u poslovnoj jedinici u Dugoj Resi zloupotrebljavala dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom – odnosno oporabu rabljenih ulja te da se u energetskom postrojenju „ spaljuje krupni otpad“.

Zbog toga će protiv nje i drugih osoba „koje su lažno prijavljivale tvrtku T7 VIS“ podnijeti kaznenu prijavu, piše u priopćenju Željka Pavleka, voditelja Ureda za korporarivne komunikacije Grupe T 7 VIS.

Priopćenjem se naglašava stav Grupe T 7 VIS da se „iznošenjem neistina uznemirava javnost i nanosi velika materijalna šteta tvrtki T7 VIS, njenom ugledu i poslovanju“.

Tvrtka je, piše dalje, za ukidanje Rješenja Ministarstva okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim se dozvola djelatnosti privremeno oduzima na rok od 6 mjeseci, pokrenula upravni spor pri Upravnom sudu RH, a na snazi je i žalba na Rješenje o privremenoj obustavi obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom sve do uspostave provođenja kontinuiranog mjerenja emisija.

U žalbi Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, konkretno Upravi za inspekcijske poslove Područne jedinice Karlovac, se tvrdi da rabljeno ulje koje je oporabljeno u energetskoj kotlovnici poslovne jedinice u Dugoj Resi prema Pravilniku o načinima i uvjetima termičke obrade otpada ne predstavlja otpad, a kamoli opasan otpad, već gorivo (energent) koji se može koristiti u energetskim postrojenjima instalirane snage veće od 3 MW.

Energetsko postrojenje tvrtke T7 VIS u Proizvodnoj jedinici u Dugoj Resi je instalirane snage od 10 MW, te su se u radu striktno poštovali propisi. "Svi uvjeti u energetskoj kotlovnici prilikom izgaranja energenata apsolutno su primjereni za potpuno i sigurno izgaranje bez štetnih utjecaja na okoliš i ljude. Što su pokazala i sva dosadašnja mjerenja onečišćujućih tvari u zrak od strane nadležnih tvrtki koja su nepobitno dokazala da onečišćenje zraka u Dugoj Resi nema nikakve veze s poslovnom jedinicom tvrtke T7 VIS, već da uzroke zagađenja treba tražiti drugdje," piše u priopćenju.

Grupa T 7 VIS pita se, kome je u interesu da se „sustavno i bez valjanih dokaza blati tvrtka T7 VIS, koja je nakon osam godina stečaja pokrenula proizvodnju u tekstilnoj tvornici, zaposlila 138 radnika te u vrijeme recesije uložila više od 50 milijuna kuna u modernizaciju i razvoj poslovanja“, te poručuje onima koji žele „ podmetanjima, neistinama i drugim rabotama osujetiti poslovne planove i razvoj proizvodne jedinice u Dugoj Resi“ da u tim nakanama neće uspjeti“.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je u rujnu Općinskom sudu u Karlovcu podnijelo optužni prijedlog protiv dvoje neimenovanih hrvatskih državljana rođenih 1958. i 1957., te protiv pravne osobe sa sjedištem u Varaždinu zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom.

U DORH-ovu obrazloženju piše da „postoji osnovana sumnja da su u točno neutvrđenom razdoblju od srpnja 2010. do 3. siječnja 2011. u Dugoj Resi, u poslovnici varaždinske tvrtke 53-godišnja okrivljenica kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada i okrivljeni 54-godišnjak kao odgovorna osoba za iste poslove u dugoreškoj poslovnoj jedinici počinili kazneno djelo iako su znali da tvrtka i poslovna jedinica u Dugoj Resi nemaju dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - suspaljivanja otpada u energani poslovne jedinice u Dugoj Resi, čime su pristali na sve posljedice koje iz suspaljivanja opasnog otpada mogu proizaći.

Priopćenjima Ministarstva zaštite okoliša iz srpnja i kolovoza javnost je bila obaviještena da je u tom pogonu privremeno zabranjen rad pogona „pečaćenjem ventila što je uslijedilo nakon što je nalaz zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' pokazao da tvrtka T7 Vis u Dugoj Resi spaljuje otpadna ulja u stopostotnom omjeru, a dozvolom ministarstva dopušteno je spaljivanje 40 posto otpadnih ulja, a ostalo uz neki drugi energent, na primjer loživo ulje“.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙