FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: optužni prijedlozi za ugrožavanje okoliša

Autor: vhor
KARLOVAC, 4. rujna 2011. (Hina) - Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je Općinskom sudu u Karlovcu podnijelo optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana rođenih 1958. i 1957., te protiv pravne osobe sa sjedištem u Varaždinu zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom, objavilo je Državno odvjetništvo.

Postoji osnovana sumnja da su u točno neutvrđenom razdoblju od srpnja 2010. do 3. siječnja 2011. u Dugoj Resi, u poslovnici varaždinske tvrtke 53-godišnja okrivljenica kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada i okrivljeni 54-godišnjak kao odgovorna osoba za iste poslove u dugoreškoj poslovnoj jedinici počinili kazneno djelo iako su znali da tvrtka i poslovna jedinica u Dugoj Resi nemaju dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - suspaljivanja otpada u energani poslovne jedinice u Dugoj Resi.

Time su pristali, piše u optužnom prijedlogu, na sve posljedice koje iz suspaljivanja opasnog otpada mogu proizaći.

Osnovano se sumnja da su protivno Zakona o otpadu i Pravilnika o gospodarenju otpadnim uljima omogućili da se u energani suspaljuju otpadna ulja koja se ne smiju miješati s uljima drugih kategorija te tijekom izgaranja u neodgovarajućim uvjetima imaju kancerogena, mutagena i teretogena svojstva, a što je ugrožavalo kvalitetu zraka i moglo utjecati na zdravlje ljudi na području Duge Rese, s obzirom da se objekt nalazi u centru grada. Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi.

Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje je u veljači tvrtki T 7 VIS d.o.o. izdalo dozvolu za suspaljivanje otpadnih ulja u energani pogona za proizvodnju toplinske energije u Dugoj Resi, inspekcija je protiv te tvrtke podnijela četiri optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu zbog povrede propisa o zaštiti okoliša.

Također je 1. srpnja naredila privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu jer se ono ne obavlja u skladu s dozvolom i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje.

U ranijim priopćenjima Ministarstvo je priopćilo da je pečaćenje uslijedilo nakon što je nalaz zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' pokazao da tvrtka T7 Vis u Dugoj Resi spaljuje otpadna ulja u stopostotnom omjeru, a dozvolom ministarstva dopušteno je spaljivanje 40 posto otpadnih ulja, a ostalo uz neki drugi energent, na primjer loživo ulje.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙