FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac nije u stanju sudjelovati u sudskom procesu

Autor: mhaj
PARIZ, 3. rujna 2011. (Hina/AFP) - Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac (78) nije u stanju sudjelovati u sudskom procesu koji bi, nakon višemjesečne odgode, trebao početi u ponedjeljak u Parizu, zbog fiktivnog zapošljavanja članova njegove stranke te je od suda zatražio da ga na ročištima predstavljaju njegovi odvjetnici, koji su o tome izvijestili sud.

U priopćenju Chiracovih odvjetnika stoji da su "na zahtjev Jacquesa Chiraca 2. rujna predsjedniku suda predali pismo svojeg klijenta u kojemu je priložen njegov zdravstveni karton."

"U pismu bivši predsjednik Chirac sudu iznosi sudu svoju želju da se proces održi, o tome da je spreman preuzeti odgovornost unatoč tomu što nije u stanju osobno prisustvovati ročištima. Od suda traži da ga na ročištima predstavljaju i zastupaju njegovi odvjetnici", stoji u objašnjenju odvjetnika.

Suđenje Chiracu zbog fiktivnog zapošljavanja počelo je u ožujku, no odgođeno je do rujna. Chirac bi se trebao izjasniti o optužbama prema kojima je početkom 90-ih, tada kao gradonačelnik Pariza, fiktivno zapošljavao članove svoje stranke te ih plaćao iz gradskog proračuna.

Nastavljaju se nagađanja i glasine o tomu da se Chiracovo zdravstveno stanje pogoršalo, a mediji su u kolovozu izvješćivali o tomu kako je bivši francuski predsjednik izgledao vrlo iscrpljeno po dolasku na odmor u Saint-Tropez, početkom prošloga mjeseca.

Chirac je uživao imunitet sve do 2007. godine, kada mu je istekao predsjednički mandat. Tereti ga se da je fiktivno zaposlio 28 članova stranke koji su primali plaću, a zapravo radili za tadašnji RPR (njegovu stranku Okupljanje za republiku).

Chirac je u ožujku pristao platiti pola milijuna eura naknade štete, a njegova je stranka obećala platiti još 1,7 milijuna eura, no suđenje se ipak nastavlja. Bivši francuski predsjednik bio je povezan s nizom korupcijskih skandala, ali nikada nije osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao imunitet kao predsjednik. Uz Chiraca bi se trebalo suditi još devetorici optuženih.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙