FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za stroge zatvorske kazne sudionicima borbi životinja

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - U povodu uhićenja muškarca iz Sv. Ivana Zeline koji je organizirao borbe pasa, udruga "Prijatelji životinja" danas je najoštrije osudila borbe pasa, odnosno borbe životinja, te zatražila zatvorske kazne za sve sudionike – od uzgajivača pasa i organizatora borbi, do svih onih koji nazoče borbama kladeći se ili podupirući na bilo koji način mučenje i ubijanje životinja u ime, kako kažu, balkanskog folklora i krvave zarade.

Udruga u priopćenju navodi kako je "u Hrvatskoj upravo odjeknuo najnoviji slučaj uhićenja muškarca koji je godinama uzgajao pse za borbe i organizirao borbe pasa, kladionice i zarađivao podvrgavajući pse napornim i nasilnim treninzima, mučenju i krvoločnim borbama". Ističe kako se borbe pasa sankcioniraju prema Kaznenom zakonu kao mučenje životinja te da je također, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno huškati životinje na druge životinje ili čovjeka, ili ih dresirati na agresivnost, obučavati životinje za borbe, organizirati borbe životinja ili sudjelovati u njima, posjećivati ih i oglašavati te u vezi s time organizirati klađenje i sudjelovati u klađenju.

"Prijatelji životinja" navode kako su "nažalost, predviđene novčane kazne tek između 10.000 i 15.000 kuna za fizičke osobe". Smatraju kako je takva kazna sramotno mala s obzirom na patnju kroz koju životinje prolaze, kao i na astronomske zarade koje ostvaruju organizatori i sudionici borbi pasa klađenjem i parenjem pasa, kojim se želi postići njihova borbenost i agresivnost.

"Borbe životinja prisutne su u Hrvatskoj u puno većem broju nego što je poznato policiji i široj javnosti. Organizatori, ujedno i vlasnici borbenih pasa, izdaju anonimno listove o tom "sportu", dijele DVD-ove sa snimkama borbi, reklamirajući i braneći tu krvavu razonodu. Borbe se redovito održavaju, a sudionici takvih mečeva nisu samo pripadnici kriminalnog miljea, nego i intelektualci i sveučilišni profesori", navodi udruga.

Dodaje kako se "nakon prijave protiv Roberta Cukina koju su podnijeli 2007. zbog borbi pasa i njegovog uhićenja ove godine, kao i ovog najnovijeg slučaja, nadaju se da će uslijediti daljnja uhićenja i aktivnosti policije protiv organiziranog kriminala vezanog uz borbe životinja".

"Prijatelji životinja" pozivaju građane i hrvatsku javnost da sve obavijesti o borbama životinja prijavljuju mjerodavnim tijelima vlasti.

(Hina) pp/xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙