FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Jandroković na Gymnich sastanku u Poljskoj

Autor: nkot
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u subotu, prvi puta nakon što je Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom, na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU, tzv. Gymnich sastanku, u poljskom Sopotu, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Domaćini sastanka su visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Sastanak počinje u petak popodne raspravom o odnosima sa strateškim parnterima EU-a - Brazilom, Indijom i Južnoafričkom Republikom.

Glavne teme sastanka bit će stanje na južnom Sredozemlju i Bliskom istoku, s naglaskom na povijesne promjene u arapskom svijetu, te odnosi sa strateškim partnerima, Jedna od važnih tema bit će i pitanje palestinske neovisnosti. Teme razgovora neformalnog ministarskog susreta bit će vezane i uz aktualno stanje u zemljama južnog i istočnog susjedstva Europske unije te zajedničke napore koji se ulažu u cilju potpore demokratskoj transformaciji u tim zemljama.

Ministar Jandroković pridružuje se ministrima zemalja članica drugog dana sastanka, zajedno s ministrima ostalih zemalja kandidata Makedonije, Islanda, Turske i Crne Gore. Tijekom susreta ministar Jandroković održat će i niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije, s kojima će razgovarati o predstojećim aktivnostima Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, ponajprije vezanima uz potpisivanje Ugovora o pristupanju, provedbu referenduma te ratifikaciju Ugovora u zemljama članicama.

Neformalni ministarski susret, tzv. Gymnich sastanak, održava se dva puta godišnje u zemljama koje su aktualne predsjedateljice Europskom unijom. Republika Hrvatska završila je pristupne pregovore s Europskom unijom 30. lipnja ove godine, a uz dosadašnje redovito sudjelovanje ministra Jandrokovića na Gymnich sastancima, ovo će biti i njegovo prvo sudjelovanje nakon što je Hrvatska, jedina među aktualnim državama kandidatkinjama, ispunila kriterije za članstvo i dovršila pregovore s Europskom unijom.

Ti sastanci dobili su ime Gymnich po istoimenom dvorcu pored Bonna gdje je 1974. godine prvi put održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙