FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković: objava imena kandidata napad SDP-a na MVPEI (duža)

Autor: bcav
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je u srijedu u Zagrebu da je objava kandidata za nove veleposlanike u medijima napad na njegovo ministarstvo iza kojeg stoji SDP, ali nije želio nagađati jesu li imena procurila iz Ureda predsjednika Ive Josipovića .

"Zašto se sve to radi? Zato što bi SDP s partnerima želio raditi ono što su radili od 2000. do 2003. i vratiti sustav na tu razinu", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Šef hrvatske diplomacije nije želio nagađati jesu li imena procurila iz Ureda Predsjednika Josipovića, koji je ranije zatražio Jandrokovićevu smjenu navodeći kao razlog nepoštivanje procedure i medijske napade.

"Neću spekulirati odakle su procurila imena, ali iz MVPEI-a sigurno nisu", rekao je Jandroković dodajući da je spreman za što skoriji sastanak s Josipovićem na kojem bi se "ime po ime" analizirao prijedlog o novim veleposlanicima i konzulima.

Ministar vanjskih poslova nije želio govoriti o imenima 15 kandidata koja je predložio, ali je rekao da je njih 14 radilo ili radi u MVPEI-u na visokim dužnostima i da su većina karijerni diplomati u stalnome radnom odnosu.

Predsjednik Ivo Josipović taj je prijedlog prošli tjedan nazvao "kvaziprijedlogom" o kojem ne želi razgovarati i zatražio da mu, prema zakonu i ustavu Vlada, a ne Jandroković, predloži novu listu kandidata.

Upitan odugovlači li time Josipović i dalje s imenovanjima, Jandroković nije izravno odgovorio, nego je podsjetio na pismo koje je predsjedniku uputila premijerka Jadranka Kosor u kojem predlaže da se sastanu i razmotre sva imena s popisa.

"Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala ga je (Josipovića) na sastanak. Spremni smo za korektan razgovor na kojem ćemo donijeti adekvatne odluke", rekao je Jandroković koji je kazao kako želi da se to dogodi što prije jer odugovlačenje šteti ugledu i interesima Hrvatske u svijetu.

Ocijenjujući da SDP napadima na MVPEI želi "vratiti sustav na razinu iz 2000. do 2003.", Jandroković je iznio podatak prema kojem su tada vladajući socijaldemokrati imenovali 21 novog veleposlanika, od čega 13 u drugoj polovici 2003., uz značajan broj onih koji su u sustav ušli prvi puta kao stranački ljudi.

Dodao je da je od 2000. do 2001. u MVPEI ušla "vojska SDP-ovih kadrova", među njima i neki koji se predstavljaju kao nezavisni analitičari i napadaju njegovo ministarstvo. Spomenuo je pritom bivšeg veleposlanika u SAD-u Ivana Grdešića, u Švedskoj Branka Caratana i Damira Grubišu.

Jandroković je naglasio kako je, otkako je postao ministar vanjskih poslova u siječnju 2008., previše uložio u izgradnju sustava diplomacije da bi dozvolio da se on tako lako urušava te je odbacio tvrdnje da stranački vodi ministarstvo.

Potkrijepio je to podacima da je broj zaposlenih zbog racionalizacije smanjen sa 1527 na današnjih 1253, proračun smanjen sa 686 milijuna kuna 2007. na 558 milijuna kuna ove godine uz redovito ispunjavanje obveza, da se za vodeće dužnosti i za odlaka u inozemstvo raspisuju interni natječaji i da je vodeći ministarstvo davao prednost mladim i obrazovanim ljudima.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙