FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanske tvrtke smanjile ulaganja u drugom tromjesečju

Autor: mpuk
TOKIO, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Japanske tvrtke smanjile su u drugom tromjesečju ulaganja u širenje poslovanja, što ukazuje na nastavljene strahove u vezi s japanskim gospodarskim rastom.

Kompanije su na postrojenja i opremu potrošile 101 milijardu dolara, što je 7,8 posto manje nego u godini ranije, objavilo je ministarstvo financija.

To je ujedno prvi pad ulaganja na godišnjoj razini u četiri tromjesečja.

Japansko gospodarstvo trenutno je u recesiji i bilježi pad aktivnosti tri tromjesečja zaredom.

"Postoje negativne tendencije na prekomorskim tržištima zbog zabrinutosti u vezi s usporavanjem svjetskog gospodarstva. To raspiruje negativno raspoloženje među japanskim proizvođačima", tumači Junko Nishioka iz tvrtke RBS Securities.

Usporavanje na ključnim tržištima poput američkog i onih u Europi dvostruko je pogodilo japanske proizvođače. Tako je slabljenje potražnje s tih tržišta zakočilo rast japanskog izvozno orijentiranog gospodarstva a situaciju je dodatno zakomplicirao bijeg ulagača u sigurnu imovinu, poput japanskog jena, zbog neizvjesnosti u vezi s rastom u razvijenim gospodarstvima.

Analitičari tumače da jaka valuta odvraća poduzeća od širenja poslovanja u Japanu. "Čini mi se da ima naznaka da japanski proizvođači premještaju proizvodnju u inozemstvo", ističe Nishioka.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙