FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županja: počela kampanja prerade šećerne repe

Autor: gvin
ŽUPANJA, 1. rujna 2011. (Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković potpalio je danas u županjskoj Sladorani vapnenu peć i time označio početak 65. kampanje prerade šećerne repe u toj tvornici.

Sladorana će ove godine preraditi oko 530.000 tona šećerne repe i proizvesti oko 75.000 tona šećera, te dodatnih 25.000 tona šećera iz šećerne trske.

Ministar Čobanković posebno je istaknuo da je ove godine virovitički VIRO, kao vlasnik županjske Sladorane stimulirao proizvođače šećerne repe te umjesto ugovorenih 250 otkupnih kuna po hektaru isplaćuje 300 kuna.

"Proizvodnja šećera u Hrvatskoj ima budućnost jer su rijetke šećerane u zemaljama okruženja", rekao je Čobanković, te dodao da u Sloveniji nema niti jedna šećerana, a u Mađarskoj samo jedna iako ih je ranije bilo 20.

Također je naglasio da sve tri hrvatske šećerane imaju dozvolu za proizvodnju šećera i šećerne trske a takvu dozvolu posjeduje samo 15 posto šećerana u zemljama Europske unije.

Prema Čobankovićem riječima po ulasku Hrvatske u EU proizvodna kvota šećera za Hrvatsku popet će se na 193.000 tona.

Predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović naglasio je da se ovogodišnji prosječni prinosi kreću od 55 do 60 tona šećerne repe po hektaru, što je za oko pet tona više nego prošle godine.

Također, i ovogodišnja digestija kod šećerne repe je viša nego prošlogodišnja i prosječno iznosi preko 16 posto.

Županjska Sladorana izvest će između 60 do 70 posto ovogodišnje proizvodnje.

(Hina) xgvin ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙