FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delo: Pahor olako obećao svoj glas Njemačkoj

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. rujna 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor možda je previše olako obećao slovenski glas Angeli Merkel za njenu viziju izlaska iz krize koju je Europskoj uniji i euro-zoni donijela prezaduženost nekih država te nestabilnost zajedničke valute, ocjena je u komentaru vodećeg slovenskog lista "Delo" u četvrtak, nakon nedavnog kraćeg posjeta njemačke kancelarke Ljubljani.

Pahorova vlada na domaćoj političkoj sceni rapidno gubi potporu pa je u Sloveniji "nitko više ne shvaća ozbiljno". No, s druge strane, iako Slovenija predstavlja manje od 0,5 posto BDP-a Europske unije, budući da je članica članica EU-a i euro-zone njen je glas itekako važan za njemačku čelnicu koja se zauzima za financijsku disciplinu i reforme, a protivi uvođenju euroobveznica, primjećuje tako u komentaru ljubljansko "Delo".

Merkel je u utorak u Ljubljani nakon susreta s Pahorom na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila da je Slovenija kredibilan partner kad je riječ o njenu prilogu stabilizaciji Jugoistočne Europe te da je Pahor u Europskoj uniji kredibilan sugovornik i privržen europskoj ideji, u kojoj zajednička valuta nije samo gospodarski nego i politički projekt. Pahor je sa svoje strane sugerirao pomoć pri rješavanju problema između Beograda i Kosova, a zauzeo se da Slovenija u sadašnjoj krizi oko eura ostane u "zdravoj jezgri" država u euro-zoni koju predvode Njemačka i Francuska.

No u sadašnjoj Europskoj uniji, koja je na prijelomnici, u velikoj krizi postoji više različitih ideja i potencijalnih savezništava za rješenje krize pa je Pahor njemačkoj kancelarki Angeli Merkel možda prebrzo i olako obećao svoj glas, a da o tome u Sloveniji nije bilo pravog promišljanja pa čak ni parlamentarne rasprave, navodi vodeći slovenski list.

"Treba biti svjestan da se u Europi rađaju nove ideje i savezništva, da je unatoč sadašnjoj krizi u Europskoj uniji više tzv. zdravih jezgara, a ne samo njemačko-francuska. Uz to, teško je hvatati korak s bogatim i najjačim državama koje traže u prvom redu rješenja koja odgovaraju njima samima", navodi vodeći slovenski dnevnik, dodajući da bi se Slovenija u raspravama o načinu izlaska iz krize u EU-u morala povezivati najprije s manjim državama koje o krizi razmišljaju na sličan način.

"Europa je na prijelomnici i nakon ove krize više neće biti ista. Radi se o sudbonosnim procesima, pa bi lider svake države, bila ona mala ili velika, u traženju rješenja trebao pokazati odvažnost, ne naslanjajući se samo na velike, pametnije i jače. U suprotnom ga u procesu oblikovanja nove Europe nitko neće shvaćati ozbiljno jer je svoj glas već unaprijed dao", navodi u komentaru vodeći slovenski list.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙