FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel poduprla Pahorovo nastojanje za ostankom u 'zdravoj zoni'

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. kolovoza 2011.(Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel poduprla je u utorak u Ljubljani želju slovenskog premijera Boruta Pahora da Slovenija provođenjem potrebnih reformi ostane u "zdravoj zoni" država Europske monetarne unije koje nemaju velikih teškoća s javnim dugom i proračunskim deficitom.

"Slovenija je vjerodostojan partner u Europskoj uniji, a premijer Borut Pahor je stopostotno predan europskoj ideji", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom, odgovarajući na pitanje može li Slovenija biti kredibilan partner u "francusko-njemačkom vlaku" potrebnih reformi kad je premijer Pahor s nekim reformama doživio neuspjeh budući da su ih birači na referendumu odbili.

"Svi trebamo reforme, pa i Slovenija, svatko ima svoju domaću zadaću koju treba riješiti", rekla je Merkel.

Nakon što je na referendumu u Sloveniji odbačena reforma sa zaoštravanjem uvjeta za odlazak u mirovinu, po uzoru na njemački model, Slovenci moraju naći novi konsenzus o reformama i kako ih provesti, rekla je Merkel, dodajući da promjenama socijalnih politika te smanjivanjem dugova i proračunskih deficita u europskim državama treba voditi računa da se budućim generacijama ne nametne veliko breme.

"No, Slovenija nije jedina koja treba provoditi reforme, svi imamo svoju domaću zadaću", istaknula je njemačka kancelarka.

On je ukazala na važnost donošenja mjera za stabilizaciju eura i smanjivanje proračunskog manjka ili zaduženosti država u eurozoni, kako bi Europa ostala konkurentna prema regijama i državama koje ostvaruju veliki rast, poput Indije i Kine, te najavila da će se potrebne promjene u usklađivanju država u eurozoni radi ujednačavanja fiskalne i ekonomske politike donositi i provoditi postupno.

Pahor je na konferenciji za novinare s "prijateljicom Angelom" rekao da će Slovenija uvijek biti zahvalna Njemačkoj na ulozi koju je imala u njenom međunarodnom potvrđivanju nakon osamostaljenja, te da su odnosi Slovenije i Njemačke te slovenskog i njemačkog naroda "odnosi posebne vrste", jer je riječ o ljudima sličnih mentaliteta i pogleda.

Pahor je rekao da zajednička njemačko-slovenska deklaracija, koja je potpisana prilikom boravka Merkel u Ljubljani, govori o potrebi daljnjeg jačanja i nadgradnje političkih i gospodarskih odnosa, osobito na području investicija. Njemačka je za Sloveniju izuzetno važan gospodarski partner, a njihova razmjena, koja se bila smanjila za dvadeset posto prije dvije godine, zbog globalne krize ponovno je u porastu, naglasio je slovenski premijer Borut Pahor.

Angela Merkel popodne će se još sastati sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, a prije odlaska i s čelnikom oporbe Janezom Janšom, koji vodi Slovensku demokratsku stranku (SDS), koja s CDU-om Angele Merkel surađuje u sklopu konfederacije europskih pučana.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙