FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji pozorno prate posjet Angele Merkel

Autor: lfia
LJUBUBLJANA, 23. kolovoza 2011.(Hina) - Političke poruke što ih je Angela Merkel uputila u Zagrebu s pažnjom se prate u Sloveniji kamo njemačka kancelarka sljedećeg utorka stiže u kraći posjet koji će po navodima medija trajati oko četiri sata.

Vodeći slovenski mediji posebno izdvajaju da su i njemačka kancelarka i hrvatska premijerka Jadranka Kosor istakle uspješno rješenje dugogodišnjeg hrvatsko-slovenskog prijepora putem sporazuma o arbitraži kao hrabar potez koji je omogućio zaključivanje hrvatskih pregovora s EU-om, te da je Merkel pred odlazak u Beograd vlastima u Srbiji hrvatski put prema integraciji navela kao primjer koji treba slijediti jer dokazuje da i druge države u regiji mogu postići isto ako ispune uvjete.

Njemačka je kancelarka u Zagrebu pohvalila hrvatsku kolegicu za zaključivanje pregovora s EU-om i u borbi protiv korupcije, a posjet se u Hrvatskoj doživljava i kao potpora sadašnjoj premijerki i HDZ-u jer je do njega došlo neposredno pred parlamentarne izbore, navodi ljubljansko "Delo".

Njemačka kancelarka u Ljubljanu dolazi u službeni posjet idući utorak. Vodeći slovenski list navodi da će njen posjet Ljubljani po sadašnjim informacijama biti kraći i trajati oko 4 sata. Razgovori s premijerom Borutom Pahorom prema očekivanjima bit će posvećeni u prvom redu problemima u euro-zoni koje je Slovenija članica od 2007. godine. Pahor je, navodi "Delo", prije nekoliko dana podržao njemačko-francuski prijedlog o europskoj upravi za euro-zonu i većoj koordinaciji fiskalnih politika kako bi se zajednička valuta spasila od prijeteće dužničke krize, navodi list. "Delo" dodaje da se za razliku od njemačke kancelarke koja ne prognozira novu krizu Pahor boji nove recesije koja je Sloveniju zbog velikog pada izvoza posebno pogodila 2009. godine, a i slovenski ekonomisti nisu neskloni ideji o uvođenju euroobveznica, čemu se Merkel energično protivi.

Osim s Pahorom, Merkel se po najavama u Ljubljani treba susresti i s predsjednikom Danilom Tuerkom, ali i oporbenim čelnikom Janezom Janšom čija Slovenska demokratska stranka surađuje s njemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) u okviru Europske pučke stranke.

Posjet Merkel Sloveniji bio je najprije predviđen u proljeće ove godine, ali je onda obostrano odgođen nakon što su sindikati i oporba pokrenuli referendum na kojemu je odbijena reforma mirovinskog sustava.

Premijer Pahor nije uspio uvjeriti birače da su reforme sustava potrebne jer su Francuska i Njemačka kao vodeće zemlje u euro-zoni isto tako već reformirale svoje mirovinske sustave, produžavajući životni vijek potreban za odlazak u redovnu mirovinu.

Posjet Angele Merkel Ljubljani dolazi za Pahora u politički osjetljivo vrijeme. Njegova manjinska vlada nalazi se pred glasovanjem o pet novih ministara u parlamentu početkom listopada, a u slučaju da Pahor za njih ne dobije potrebnu većinu mogući su prijevremeni izbori krajem godine.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙