Izvješćujući u on-line izdanju časopisa Journal of American Medical Association, i na Kongresu Europskog kardiološkog društva, Johan Arnlov i njegovi kolege kažu da jedan enzim koji se mjeri u krvi može biti povezan i sa srčanim bolestima i s rakom, te stoga može poslužiti kao rani pokazatelj za nekoga tko će vjerojatno umrijeti od tih bolesti.
U studiji, koja je obuhvatila gotovo 2.000 ljudi u dva odvojena dugoročna ispitivanja, Arnlov i ekipa mjerili su razinu "cathepsina S", enzima koji je uključen u razbijanje proteina. Oni su tada pratili te volontere do 12,5 godina, i otkrili da su oni s najvišim razinama "cathepsina S" imali više vjerojatnosti da će umrijeti od onih s nižim, ili oko polovice te razine.
Ono što je jedinstveno kod studije jest da je to prvi prepoznati marker povezan i s bolestima srca i s rakom, dvama vodećim ubojicama odraslih osoba u SAD-u, prenosi u srijedu američki tjednik Time na svojoj web stranici.
Učinak je ostao snažan, čak i nakon što su znanstvenici prilagodili druge čimbenike koji mogu pridonijeti smrti povezanoj sa srcem ili rakom, kao što su dob, krvni tlak, povijest bolesti srca, dijabetes i razina kolesterola.
Arnlov se odlučio usredotočiti na "cathepsin S" jer su prijašnje studije povezale enzim s arterosklerozom, ili začepljenjem i otvrdnjavanjem arterija, koje povećavaju rizik od bolesti srca. U studijama na životinjama, miševi bez gena za "cathepsin S" razvili su manje srčanih bolesti, i što je zanimljivo, manje raka, u usporedbi sa životinjama koje su imale gen. Rana istraživanja u ljudi također su pokazala da pretile osobe imaju tendenciju da imaju više razine "cathepsina S", i da, ako izgube na težini, njegova razina pada.
"Cathepsin S uključen je u nekoliko procesa u tijelu", kaže Arnlov. "Uključen je u imunološki sustav, reguliranje kako stranih materijal biva predstavljen imunološkom sustavu, a vrlo je izražen u masnom tkivu. Uključen je u nekoliko ključnih koraka u procesu arteroskleroze kao i nastanku tumora".
No, on kaže da nije jasno kako "cathepsin S" može pridonijeti srčanim bolestima ili raku, niti je očito koje tkivo proizvodi taj enzim, te ima li on normalan ili zdrav nivo. "Da budem iskren, mi ne znamo zapravo što razine 'cathepsina S' odražavaju", kaže Arnlov. "Mi ne možemo biti sigurni iz kojeg tkiva on potječe, nemamo pojma. Daljnja istraživanja trebaju razjasniti što cirkulirajuće razine cathepsina stvarno znače", dodao je.
On kaže kako je prerano za znati može li "cathepsin S" biti koristan u predviđanju tko je izložen najvećem riziku od srčanih bolesti, ili da li razina tog enzima u krvi može postati rano upozorenje za rak. No, farmaceutske tvrtke već napadaju "cathepsin S" sa spojevima koji blokiraju njegovo djelovanje. Nove studije vjerojatno će dati odgovore na neka kritična pitanja o tome može li taj enzim biti "biološka kristalna kugla".