FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A. Pranjić: Zapad i islam u različitim stanjima

Autor: mkov
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Zapadni i islamski svijet nalaze se u različitim stavovima i stanjima; na Zapadu je vjersko odvojeno od političkoga, u islamskom svijetu vjersko, društveno i političko idu skupa, piše katolički publicist fra Ante Pranjić-Pilipović u knjizi "Islam pred izazovima".

Ocjenjuje kako je prije stotinu godina izgledalo da islam ide svojem kraju te ističe da se danas islam doživljava kao probuđena moć, odnosno duhovna snaga koja je u stanju pokrenuti ljude po cijelom svijetu.

Podsjeća kako se mnogima činilo da je iranska revolucija 1979. bila poticajna poluga za sve što je kasnije slijedilo, no napominje, da islam, bar u Europi, još uvijek nije pronašao ono mjesto koje mu pripada u 21. stoljeću.

Kao ključno navodi pitanje sposobnosti islama da se integrira u europsko i američko društvo te ističe kako se njim bave sveučilišni profesori, ministri u vladama ali i susjedi koji svaki dan žive s doseljenim muslimanima.

"Islamsko se društvo ne može uključiti u nove oblike života kao što su laička država, pluralizam, snošljivost, sloboda savjesti te društvena i vjerska promidžba", piše Pranjić i dodaje kako je laička država za islam neprihvatljiva jer je islam uvijek potvrđivao bitno jedinstvo vjerskoga i svjetovnog.

Napominje kako je u islamu poglavar političke zajednice Božji namjesnik na zemlji, koji mora voditi sve državne poslove po vjerozakonu te dodaje kako mu kao gorljivu učeniku vjere u tom pomažu vjerski službenici ili hodže te vjerski pravnici.

Podsjeća kako je bilo pokušaja da se u nove oblike života unesu i vjerski sadržaji, no to se, kako navodi, protivi islamu, pa su neuspjeli pokušaji uvijek završavali povratku k izvorima ili fundamentalizmu, što je kod drugih skupina uvijek izazivalo zazor.

Smatra kako je za islamski svijet veliki izazov postizanje stupanja gospodarskoga i civilizacijskog razvoja Zapada i Amerike te podsjeća na jaz između nekadašnjega razvoja islama u srednjem vijeku i sadašnjih mogućnosti.

Knjigu "Islam pred izazovima" (312 str.) objavila su Naša ognjišta iz Tomislavgrada. Podijeljena je na 13 poglavlja, u kojima autor piše o povijesti Arapa i islama, muslimanima u Europi, izbjeglicama, azilantima i migrantima, Muhamedu, islamu i njegovim izvorima, stupovima islamske istine, Arapima i Kuranu, munjevitom širenju islama, džihadu i križarskim ratovima, Muhamedovim pogledima na Isusa, kuranskim tekstovima o Gospi, Kuranu nasuprot Evanđelju, ulemama i njihovu vođenju politike, državama sa znatnim brojem muslimana, terorizmu i vjerskom fundamentalizmu te poveznicama židovstva, kršćanstva i islama. Na kraju knjige objavljene su arapske riječi i izreke te izvori i literatura.

Fra Ante Pranjić - Pilipović rođen je 1948. u Brišniku. Publicističke radove objavljuje u vjerskom tisku, a i sam je više godina u Švicarskoj uređivao misijski list "Movis". Tekstovi njegove knjige "Islam pred izazovima" objavljivani su u časopisu Naša ognjišta.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙