FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad prometa i narudžbi u industriji u lipnju

Autor: tper
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Ukupni promet hrvatske industrije u ovogodišnjem lipnju je pao za dva posto u odnosu na svibanj, dok je na godišnjoj razini smanjen za 0,4 posto, desezonirani su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je na godišnjoj razini promet industrije na domaćem tržištu oslabio za 2,6 posto, dok je na stranom tržištu porastao za 8,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u lipnju ove u usporedbi sa lipnjem 2010. godine, promet u grupaciji trajni proizvodi za široku potrošnju manji je za 26,4 posto, kod kapitalnih proizvoda pad je 24,6 posto te kod energije 1,3 posto. Promet intermedijarnih proizvoda veći je pak za 9,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto.

Podaci DZS-a o novim narudžbama industrije pokazuju pad u lipnju u odnosu na svibanj za 24,1 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 19,4 posto.

Pritom su na godišnjoj razini narudžbe na domaćem tržištu pale za 23,7 posto, dok su na stranom veće za 200 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju da su u lipnju na godišnjoj razini narudžbe u sektoru netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 40,2 posto. S padom od 13 posto slijede narudžbe kapitalnih proizvoda. Istovremeno, narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 39,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 29,5 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine nove narudžbe industrije porasle su za 16,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

(Hina) xtp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙