FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idući tjedan modeli obeštećenja povrćara

Autor: tper
ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede do ponedjeljka će prikupiti podatke o štetama koje su proizvođači povrća pretrpjeli zbog afere s bakterijom escherichia colli, a na temelju tih podataka će se razraditi modeli i visina obeštećenja, najavljeno je nakon današnjeg sastanka ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s predstavnicima Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske.

Kontaminacija povrća bakterijom echerichia colli u zemljama Europske unije u proljeće ove godine imala je tržišne posljedice i na domaće proizvođače zbog smanjenja potrošnje povrća i pada cijena.

Treba utvrditi podatke o stvarnim štetama kako bi se onda proizvođači obeštetili, ali se to ne smije pretvoriti u uravnilovku, istaknuo je ministar Čobanković.

Prijedlog je, kako je rečeno, da obeštećenje ide prema profesionalnim proizvođačima povrća.

Ukoliko se utvrđeni iznos bude dijelio na one koji imaju stvarnu proizvodnju i na one kojima je to hobi, onda će oni koji imaju stvarne štete biti zakinuti, kazao je ministar.

Rok da se prikupe podaci o štetama je ponedjeljak, nakon čega će se osnovati radna skupina (predstavnici ministarstva i povrćara) koja će analizirati sve te podatke i odrediti najbolje načine obeštećenja.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara (ZUHP) Zdravko Zagorec izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom.

Naše procjene govore o izravnim štetama koje se kreću između 50 do 70 milijuna kuna, a s neizravnim one će biti i veće, kazao je.

Situaciju u kojoj se nalaze povrćari potkrijepio je svojim primjerom plasmana povrća u razdoblju od 1. svibnja do 31. kolovoza prošle i ove godine - prošle je godine predao 75.258 kilograma povrća i za to naplatio 236 tisuća kuna, a ove godine predao je 104 tisuće kilograma i naplatit će to 166 tisuća kuna.

U teškoj su situaciji i ostali proizvođači, kazao je Zagorec navodeći primjer proizvođača krastavaca u okolici Trogira, koji su proizveli 25 do 30 tona krastavaca, a prodali samo pet tona i to po otkupnoj cijeni od 60 lipa za kilogram.

Zagorec je istaknuo kako se proizvodnjom povrća u Hrvatskoj bavi 40 tisuća proizvođača od čega profesionalno njih 20 do 30 posto.

Predstavnici udruga u izjavama nakon današnjeg sastanka zatražili su i hitan sastanak s otkupljivačima pšenice.

Tražimo hitan sastanak s otkupljivačima pšenice, do 25. kolovoza, kako bi se definirao okvir vezano za utvrđivanja konačne otkupne cijene pšenice, kazao je Stjepan Kunovec iz Hrvatske poljoprivredne komore napominjući kako bi akontacijsku cijenu od 1,35 kuna za kilogram trebalo korigirati na više.

Trenutno je otkupna cijena na europskim burzama viša od 1,35 kuna, što znači da bi akontacijsku cijenu trebalo korigirati na više, kazao je.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙