FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo:Američki tužitelj na čelu istrage o krijumčarenju organa

Autor: brad
PRIŠTINA, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Europska misija za vladavinu prava na Kosovu (Eulex) imenovala je u ponedjeljak američkog tužitelja Johna Clinta Williamsona za glavnog tužitelja za specijalne istrage o trgovini organima na Kosovu.

U priopćenju Eulexa navodi se da će posebna ekipa voditi daljnje istrage u vezi s navodima iz izvješća bivšeg švicarskog senatora Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima, koje je Vijeću Europe predstavljeno u prosincu 2010. godine. Preliminarnu istragu povodom tih tvrdnji Eulex je pokrenuo 27. siječnja 2011. godine.

Posebni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty, koji je istraživao slučaj otmica, mučenja i krađe organa Srba i Albanaca uhićenih na Kosovu, a zatočenih na sjeveru Albanije, optužio je nekadašnjeg šefa albanskih gerilaca i sadašnjeg kosovskog premijera Hashima Thacija za organiziranje čitave te operacije, pisao je ranije britanski "Guardian" prenoseći navode iz izvješća. U njemu se navodi kako su osobe bliske Thaciju poslije rata tajno odvodile zatvorenike, većinom Srbe, preko albanske granice, gdje su neki od njih ubijeni zbog bubrega koji su prodavani na crnom tržištu. Po pisanju "Guardiana", organi su vađeni na privatnoj klinici "Medicus" u Prištini.

EULEX je krajem listopada podigao optužnice protiv pet osoba umiješanih u ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Kosovski premijer u više je navrata opovrgnuo bilo kakvu upletenost u ovu aferu, dok je službeni Beograd više puta tražio neovisnu istragu pod okriljem UN-a.

Povod za istragu koja je obuhvaćala Kosovo i sjever Albanije bile su tvrdnje bivše haaške tužiteljice Carle Del Ponte.

Po pisanju srpskih medija, istraga se vodi o sudbini oko 300 osoba, koje su nestale poslije dolaska međunarodnih snaga na Kosovo u lipnju 1999. godine i koje su, kako se pretpostavlja, ubijene u logorima na sjeveru Albanije.

Novoimenovani tužitelj za specijalne istrage bio je i posebni predstavnik State Departmenta za pitanja vezana uz ratne zločine, a kraće je vrijeme radio i u sklopu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, kao i u misiji UN-a na Kosovu (UNMIK), gdje je vodio pravni odjel.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙