FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Irene: dosad troje mrtvih, New York zatvara promet

Autor: mhaj
NEW YORK , 27. kolovoza 2011. (Hina) - Tri su osobe dosad smrtno stradale od posljedica prolaska uragana Irene Sjevernom Karolinom, dok je istodobno uprava grada New Yorka u subotu u podne po mjesnom vremenu pokrenula je operaciju bez presedana - obustavu javnog gradskog prometa.

Strahujući da bi njujorški metro mogao biti poplavljen, gradska uprava odlučila je da posljednji autobusi i vlakovi podzemne željeznice napuste svoja polazišta u 11.00 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Metropolitan Transportation Authority (MTA) je izvijestio kako je potrebno nekoliko sati da se cijeli prometni sustav u višemilijunskom gradu zaustavi.

U podne su zatvorene i sve gradske zračne luke.

Uragan Irene, koji je već pogodio istočnu američku obalu i u subotu u Sjevernoj Karolini, prema zadnjim podacima, odnio najmanje tri ljudska života, kreće se prema New Yorku, gdje je evekuirano nekoliko stotina tisuća stanovnika i gdje se očekuje u nedjelju po mjesnom vremenu. Gradonačelnik Michael Bloomberg naredio je evakuaciju juga Manhattana, Coney Islanda, dijelova Brooklyna i Queensa, te dijelova Staten Islanda. "Naredili smo obveznu evakuaciju 370.000 osoba", pojasnio je. Sedam tisuća osoba iz bolnica i umirovljeničkih domova već je evakuirano. "Ostajanje je opasno, glupo i protuzakonito", naglasio je.

Uragan, koji je po dolasku do obale SAD-a oslabio do prve kategorije, svejedno prate vjetrovi do 140 kilometara na sat.

"Savjetovala bih ljude da se fokusiraju toliko na prvu, drugu ili treću kategoriju.. svaki uragan je opasan, a ovo je velika i opasna oluja", rekla je u subotu ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

U Sjevernoj Karolini, prvoj saveznoj državi koju je zahvatio uragan, bez struje je ostalo 300 tisuća ljudi. Na prometnicama uz obalu ima 15 do 25 centimetara vode, a mnogo od njih blokirano je palim drvećem i srušenom prometnom signalizacijom.

Američki predsjednik Barack Obama održao je telekonferenciju s čelnicima svih služba za izvanredna stanja na istočnoj obali i informiran je o kretanju uragana, njegovoj snazi i planu evakuacije ljudi

Tisuće osoba evakuirane su i iz obalnih naselja u saveznoj državi New Jersey gdje se Irene očekuje u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu s vjetrovima brzine od 90 do 120 kilometara na sat. Sve kockarnice i hoteli u Atlantic Cityju ispražnjeni su do subote u podne po mjesnom vremenu.

Uragan se preko Sjeverne Karoline prema sjeveroistoku kreće brzinom od 25 kilometara na sat.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙