FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankvab izabran za predsjednika separatističke Abhazije

Autor: vkla
ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Aleksandar Ankvab izabran je na prijevremenim izborima u separatističkoj proruskoj gruzijskoj republici Abhaziji za predsjednika, javlja u subotu AFP i podsjeća da su izbori održani tri godine nakon što je to područja priznala Moskva što je oštro osudio Tbilisi.

Ankvab (58), koji je do sada obnašao funkciju potpredsjednika Abhazije, osvojio je 54,86 posto glasova. Na izbore je izašlo više od 70 posto glasača. Ankvab, koji je imao tipičnu karijeru sovjetskog aparatčika, u vrijeme rata s Gruzijom 1992.-1993. bio je ministar unutrašnjih poslova Abhazije. Prošle je godine bio ranjen u napadu nepoznatih osoba na njegov dom i to je bio četvrti atentat na Ankvaba od 2005. godine.

Prijevremeni su izbori sazvani zbog nenadane smrti predsjednika Sergeja Bagapša u svibnju ove godine.

"Rusija ostaje strateški partner Abhazije na svim područjima", kazao je Ankvab. Tbilisi je prosvjedovao zbog tih izbora nazvavši ih "farsom" i "ciničnim činom".

"Ruske okupacijske snage i njihov režim u Suhumiju organizirale su novi čin cinizma i pseudodemokratske politike", priopćilo je gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Od oko 200.000 stanovnika Abhazije njih oko 140.000 ima pravo glasa. Za nasljednika Bagapša, koji je umro u svibnju a Abhaziju je vodio od 2005. godine, natjecala su se tri kandidata: predstavnik oporbe bivši agent KGB-a Raul Hadšimba, potpredsjednik Aleksander Ankvab i premijer Sergej Šamba.

Gruzija je priopćila da se radi o nelegitimnim izborima. Rusija, koja je prije tri godine nakon oružane intervencije priznala Abhaziju i Južnu Osetiju, uoči izbora je poručila da su izbori "važan događaj u životu mlade suverene države" i da vjeruje da niti jedan od kandidata neće ugroziti dobre odnose s Moskvom.

Abhaziju su osim Rusije priznale samo Venezuela, Nikaragva i pacifička država Nauru, dok zapadne zemlje i Abhaziju i Južnu Osetiju smatraju dijelom Gruzije.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙