FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentina: Fernandez Kirchner premoćno vodi na predizborima

Autor: vrad
BUENOS AIRES, 15. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner osvojila je 50 posto glasova na predizborima organiziranim u nedjelju, na kojima se biraju kandidati za predsjedničke izbore 23. listopada, po službenim djelomičnim rezultatima.

Nakon prebrojavanja gotovo polovice glasačkih listića, Fernandez Kirchner je u velikoj prednosti pred socijaldemokratskim kandidatom Ricardom Alfonsinom (12,9 posto) i bivšim predsjednikom Eduardom Duhaldeom (12 posto).

Argentinski birači su pozvani da glasuju na obvezatnim predizborima, prvim takve vrste, po novom izbornom zakonu donesenom u prosincu 2009.

28 milijuna birača treba izabrati kandidate s deset lista za dužnost predsjednika i potpredsjednika.

Ovi izbori trebaju biti pokazatelj odnosa snaga uoči predsjedničkih izbora na kojima najviše izgleda ima predsjednica na odlasku.

No oni zapravo imaju tek indikativnu vrijednost, budući da svaka stranka predlaže samo jednog kandidata.

Da bi bio izabran u prvom krugu predsjedničkih izbora, kandidat mora osvojiti više od 45 posto glasova ili više od 40 posto uz prednost veću od 10 posto u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Možebitni drugi krug održat će se 20. studenoga.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙