FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: 18. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Autor: mtau
MOSTAR, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Prigodno je u petak navečer u Mostaru obilježena 18. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB), uz pozive vodećih hrvatskih političara da se BiH preustroji tako da se izbjegne da Hrvati budu izvan vlasti ili da im drugi narodi biraju predstavnike kako se to dogodilo u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH nakon posljednjih izbora.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako hrvatski političari neće odustati od izjednačavanja prava ovoga naroda s druga dva, Bošnjacima i Srbima.

„Mi smo ponudili rješenje organiziranja BiH kroz četiri federalne jedinice koje daje prigodu da svaki narod i svaki građanin zadovolji svoje interese, te da se pronađe mjera između zahtjeva kolektiva i pojedinaca“, rekao je Čović.

Po njegovim riječima uspostavom vlasti u Federaciji BiH od strane većinskih bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije iz koje su isključena dva HDZ-a, za koje je na posljednjim izborima u BiH glasovalo više od 90 posto Hrvata, predstavlja rušenje BiH. Svi oni koji pokušavaju izigrati legitimnu volju hrvatskog naroda na krivom su putu i oni praktično ruše osnove BiH“, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da je utemeljenje HR HB u kolovozu 1993. godine imalo povijesno utemeljenje za obranu Hrvata u BiH. Istaknuo je kako Hrvati u BiH imaju pravo zaštiti svoje interese i prava sukladno Međunarodnom paktu o ljudskim pravima. Pri tome je Ljubić istaknuo kako je referendum jedno od demokratskih sredstava izražavanja volje naroda.

U sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne upriličen je i okrugli stol na temu hrvatskih javnih medija s kojega je pozvana bošnjačka i srpska strana da omogući Hrvatima uspostavu hrvatskog radijskog i televizijskog kanala pri javnom RTV servisu BiH.

Ispred središnjeg spomen obilježja poginulim Hrvatima u BiH, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i hrvatskih udruga iz Domovinskog rata su zapalili svijeće i položili vijence.

(Hina) xzkre yggoj/mtu

An unhandled error has occurred. Reload 🗙