FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim obećao Libiji novac i gorivo

Autor: vkla
MILANO, 25. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Mahmud Džibril, drugi čovjek libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), zatražio je žurnu pomoć za svoju zemlju koja se nalazi u velikim financijskim i gospodarskim poteškoćama, a na njegu je molbu šef talijanske vlade Silvio Berlusconi odgovorio obećanjem o pomoći u novcu i gorivu.

"Puno očekujemo od međunarodne zajednice jer nam je potrebna žurna pomoć", rekao je Džibril nakon razgovora s Berlusconijem u Milanu, posebice spomenuvši "osobe koje mjesecima nisu primile plaću".

Berlusconi je kazao da je naredio "odmrzavanje prve tranše libijske imovine u iznosu od 350 milijuna eura", izražavajući volju Rima da pomogne novim libijskim vlastima.

Glasnogovornik talijanske vlade je, međutim, precizirao da se odmrzavanje libijske imovine u inozemstvu može izvesti samo putem europskog sporazuma ili unutar UN-a.

Berlusconi je također najavio da će se u ponedjeljak u Bengaziju između nove vlade i naftnog diva ENI-ja potpisati sporazum o isporuci velikih količina plina i goriva stanovništvu s odgodom plaćanja.

Čelnik ENI-ja Paolo Scaroni je kazao da će Libija to platiti "u budućnosti isporukama nafte".

(Hina)xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙