FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši kancelar Kohl napao politiku Angele Merkel

Autor: vkla
BERLIN, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, pokretačka snaga europske integracije 90-ih, u četvrtak je javno napao vanjsku politiku Angele Merkel, ustvrdivši da joj nedostaje smjer i da bi mogla potkopati njemački utjecaj.

Kohlove kritike na račun njegove bivše štićenice posljednji su u nizu znak nezadovoljstva među konzervativcima politikom Angele Merkel, a posebice su ogorčeni zbog načina na koji je rješavala dužničku krizu eurozone.

"Njemačka već nekoliko godina nije predvidljiv čimbenik", kazao je Kohl u razgovoru za Internationale Politik.

"Goleme promjene u svijetu ne mogu biti izgovor za nedostatak stajališta ili ideje o tome gdje pripadate i kamo idete", dodao je. Također je ustvrdio da Njemačka gubi utjecaj kod SAD-a, objasnivši da nije mogao ni sanjati da će američki predsjednik posjetiti Europu i ne zaustaviti se u Njemačkoj.

"Moramo paziti da sve ne prokockamo", poručio je Kohl.

Merkel je odgovorila na te kritike podsjećajući prvo na Kohlovu veliku ulogu u ponovnom ujedinjenju Njemačke i integraciji Europe, ali je potom dodala da "svako vrijeme ima svoje posebne zahtjeve".

"Kršćansko-liberalna vlada s odlučnoću radi na savladavanju izazova ovog vremena, zajedno s našim partnerima u Europi i svijetu", rekla je Merkel za Sueddeutche Zeitung.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙