FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački mediji opširno o posjetu svoje kancelarke Hrvatskoj

Autor: sdje
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Njemački mediji opširno su izvijestili o posjetu kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, a naslovi članaka poput Focusovog "Kancelarka se sastala sa sestrom blizankom", "Merkel hvali Hrvatsku" N-tva, Handelsblattov "Merkel želi uže veze s Hrvatskom" ili RP-ov "Merkel primila uzornog EU-kandidata Hrvatsku u odabrano društvo" jasno odražavaju njihovu ocjenu posjeta.

U člancima se naglašava kako se kancelarka izjasnila za jači angažman njemačkog gospodarstva u Hrvatskoj. "Težimo dubljem povezivanju", citira Deutsche Welle kancelarku Merkel uz najavu da će se ove jeseni Istočni odbor Njemačkog gospodarstva "pobrinuti za produbljenje gospodarskih odnosa".

Pritom se podsjeća da su poglavito njemački koncerni poput Deutsche Telekoma i RWE-a snažno prisutni u Hrvatskoj. U kontekstu energetike i infrastrukture se navodi kako je Merkel naglasila "enormno zanimanje" Njemačke za dobrim gospodarskim odnosima. Upozorava se, međutim, da Hrvatska sa svoje strane "mora nastaviti borbu protiv korupcije i krimanala", jer su "važni transparentni uvjeti investiranja i pouzdan pravni okvir".

N-tv piše kako su se njemačka kancelarka i hrvatska premijerka Jadranka Kosor dogovorile da će produbiti bilateralnu gospodarsku suradnju, ističući pritom pohvale kancelarke Merkel reformskim naporima Zagreba koje Hrvatska "mora nastaviti i nakon pristupanja u EU".

Međutim, citira se kancelarkina ocjena kako je Hrvatska postigla "ogromne uspjehe" u borbi protiv korupcije i kriminala, zbog čega "povjerenje u Hrvatsku raste". Navodi se kako je premijerka Kosor njemačkom gospodarstvu ponudila prvenstveno investicijske mogućnosti u sektoru energetike i izgradnje infrastrukture, podsjetivši da se u Hrvatskoj zajedno s njemačkim partnerima radi na vjetroelektranama, čija je investicijska vrijednosti 70 milijuna eura, te da je u izgradnju Luke Zadar već investirano 236 milijuna eura.

Handelsblatt u svom članku težište stavlja na deklariranu želju njemačke kancelarke za užim vezama s Hrvatskom i proširenjem gospodarskih odnosa, ali i ističe čestitke kancelarke Merkel hrvatskoj premijerki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću na "velikom uspjehu" koji je Hrvatska postigla tijekom godina pregovaranja. Merkel će Hrvatsku, piše Handelsblatt, i dalje podupirati u provedbi usvojenih reformi. "Stroži pregovori s novim sustavom mjerila, kao posljedica dosadašnjim iskustava u širenju EU-a, po mišljenju njemačke vlade služe kao uzor za kasnije pregovore s ostalim balkanskim zemljama", navodi Handelsblatt.

Nadregionalni list Frankfurter Allgemein Zeitung u svom izvještaju uz naglasak na "ogromnom zanimanju Njemačke" za proširenje gospodarske suradnje ističe i poziv kancelarke Merkel Hrvatskoj da se, s obzirom na svoja iskustva i svoje uspjehe, angažira u rješavanju sukoba u regiji, posebno problema u Bosni i Hercegovini te sukoba na relaciji Srbija-Kosovo.

Tiražni politički tjednik Focus u svom online izdanju piše kako je kancelarka u posjetu "sestri blizanki" u prtljazi donijela čestite na predstojeći pristup EU i nekoliko domaćih zadaća za Hrvatsku. Ističe kako šeficu hrvatske vlade "ne zanima samo Europa birokrata i detalja europskih regulacija, nego Europa kao postignuće mira s gospodarskim perspektivama".

Gošća iz Njemačke neuvijeno je pozvala na nastavak napora u reformama i borbi protiv korupcije, piše list. "Više pravne sigurnosti dat će onda uzleta i gospodarskim odnosima", citira list kancelarku, ali i primjećuje kako kancelarka Merkel svoju kolegicu cijeni kao pouzdanu partnericu i otvoreno govori kako se "unaprijed raduje njihovoj suradnji u EU".

(Hina) xsd ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙