FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Kosor bi trebala smijeniti Jandrokovića

Autor: bcav
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u četvrtak u Zagrebu da bi premijerka jadranka Kosor trebala smijeniti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića jer ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika i jer je javnim napadima na instituciju Predsjednika naštetio ugledu Hrvatske u svijetu.

"To (smjena Jandrokovića) je moje političko mišljenje jer šteti državi i ugledu Hrvatske u svijetu", rekao je Josipović na konferenciji za novinare sazvanoj zbog, kako je rekao, "dramuleta" u izvedbi Ministarstva vanjskih poslova i Vlade oko imenovanja novih hrvatskih diplomatskih predstavnika u inozemstvu.

Predsjednik, koji zajedno s vladom sukreira vanjsku politiku, rekao je da bi "bila normalna smjena ministra koji napada Predsjednika Republike, ne zna proceduru i iznosi u javnosti stvari koje nisu točne".

Josipović je ocijenio da se radi o "kontinuiranom nagrizanju i narušavanju institucije predsjednika" ."Nadam se da to nije politika vlade i u normalnoj državi ministar bi za ovo trebao odgovarati", istaknuo je Josipović i ocijenio da se radi o pokušajima da ga se uvuče u predizbornu kampanju.

Po njegovim riječima, ministar vanjskih poslova nije ravnopravni partner Predsjedniku Republike, pa je njegov prijedlog shvatio tek kao "inicijalni politički prijedlog". "Ono što mi je poslano je ništa, vratit ću mu taj kvaziprijedlog, a od premijerke Kosor da ga (Jandrokovića) instruira da se ne kreće izvan zakonskog i ustavnog reda", rekao je Josipović.

Predsjednik od Vlade i premijerke Kosor očekuje novi službeni prijedlog, kao i mišljenje nadležnog saborskog odbora te će tek nakon toga donijeti odluku o imenovanjima.

Odgovarajući na Jandrokovićevu kritiku da Josipović oteže s imenovanjima, predsjednik se upitao kako to da je faktor vremena odjednom postao važan, ako se zna da je velikom broju veleposlanika i konzula istekao mandat već davno, a u slučaju veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarović odavno se zna da odlazi na novu dužnost u NATO-u.

Josipović je rekao da su trećina predloženih imena "nekarijerni" diplomati i da je velik broj onih koji se samo rotiraju i ne vraćaju na rad u MVPE-i, dok je na pitanje koliko je njih članova HDZ-a odgovorio da je to njihova privatna stvar i da ga stranačka pripadnost ne zanima.

Predsjednik je najavio da će, kada god Vladin prijedlog dođe, voditi kriterijima da ugovorni veleposlanici mogu biti samo posebno istaknute osobe, da se mandati neće ponavljati i da će veleposlanici s dužnosti u inozemstvu morati dolaziti na rad u MVPEI, da se neće imenovati politički aktivne osobe i da neće biti moguće da se na najistaknutija veleposlanička mjesta imenuju diplomati bez iskustva.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙