FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrađena dokumentacija za revitalizaciju dva rukavca Drave

Autor: ivuc
OSIJEK, 23. kolovoza 2011.(Hina) - U Osijeku je danas označen završetak projekta "Priprema projektne dokumentacije za revitalizaciju dva rukavca Drave", kojeg su, od svibnja prošle godine, provodile "Hrvatske vode" i mađarska Direkcija za zaštitu okoliša i vodno gospdoarstvo južnog Prekodunavlja.

Projekt izradbe dokumentacije za revitalizaciju rukavaca "Boroš Drava" u Osječko-baranjskoj županiji i Dravakeresztur, u Mađarskoj, ukupno je vrijedan 300.000 eura, od čega je Europska unija, u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013, sufinancirala 255.000 eura.

Projekt menadžer "Hrvatskih voda" Igor Biglbauer kazao je kako je, provedenim istraživanjima, utvrđeno da su ekosustavi u ovim rukavcima narušeni i znatno je smanjena zaštita od štetnog djelovanja voda.

Kao neke od predivđenih mjera naveo čišćenje rukavaca od mulja te izgradnju ustave, kojom će se regulirati vodostaj, a s ciljem normaliziranja biološke ravnoteže na tim područjima.

Projektni menadžer mađarske Direkcije Burian Alajos izvijestio je kako je mađarska strana, uz ostalo, obavila botanička i zoološka istraživanja te izradila studiju kvalitete vode u Dravi.

Biglbauer je dodao kako se očekuje da bi se iduće godine krenulo s daljnjom provedbom projekta, čiji su glavni ciljevi zaštita okoliša i prirodne baštine, prekogranična suradnja te stvaranje preduvjeta za razvoj ruralnog turizma, na ovim područjima.

Napomenuo je kako je u tijeku izradba studija revitalizacije i drugih područja, primjerice kod Aljmaša i u Baranji, a izradit će se i studija revitalizacije Kopačkog rita.

(Hina) xivuc ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙