FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor otvorila radove vrijedne gotovo 30 milijuna kuna

Autor: Hrvoje Španić, Marina Bujan
METKOVIĆ, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas radove na izgradnji sustava obrane od poplava u Metkoviću, vrijedne 28,5 milijuna kuna.

Premijerka Kosor je istaknula je da je to iznimno vrijedna investicija koja će omogućiti drugačiji život, bolji život i miran san svim stanovnicima, ali omogućiti i nova ulaganja u gospodarstvo u ovom kraju. Dodala je kako će gotovo devet kilometara ovog nasipa omogućiti zaista pravu i solidnu obranu od poplava.

Riječ je o zaštitnom nasipu na desnoj obali Neretve u naselju Jerkovac, području u kojem živi oko 35 posto svih stanovnika Metkovića, bez adekvatnog komunalnog uređenja te je stoga pod velikim rizikom od poplava.

Rješenje se zasniva na izgradnji obrambenog nasipa dužine oko 8,7 km, dvije crpne stanice, dvije regulacijske ustave te dvije preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje katastrofalnih voda u branjeno područje. Radove će izvoditi splitsko poduzeće Konstruktor-Inženjering a završetak radova planiran je za listopad 2014. godine.

Naselje Jerkovac, kao dio grada Metkovića je zaštićeno od velikih voda rijeke Neretve obrambenim nasipom kojeg čini trup željezničke pruge Ploče – Mostar, ali je nezaštićeno od vlastitih zaobalnih voda područja Vid-Norin i od voda rijeke Neretve koje dolaze kroz otvor mosta na rječici Norino.

Gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo kazao je kako je ovo najznačajniji dan u 500 godina povijesti grada Metkovića te kako je hrvatska država imala puno vlada, puno premijera, puno ministara, ali nikad nije imala premijerku koja je imala viziju, snagu i odlučnost i koja je rekla : mi ćemo graditi i bez građevinske dozvole, jer nećemo dozvoliti da se ljudi u dolini Neretve tope i da im strada imovina.

Uz premijerku Kosor, svečanosti su uz ostale, nazočili ministri, Đuro Popijač, Branko Bačić i Dražen Bošnjaković, župan dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

Prethodno je premijerka Kosor otvorila građevinske radove na novoj zgradi Općinskog suda u Metkoviću, vrijedne više od 25 milijuna kuna. Tom prigodom kazala je da sa reformama, odnosno svim velikim planovima koje smo započeli evidentno idemo dalje. Ova investicija omogućit će da pravosuđe u Metkoviću ima bolje uvjete za rad i bolju učinkovitost, kazala je uz ostalo, predsjednica vlade Jadranka Kosor, dodajući kako je završetak pregovora ujedno i završetak posla koji je dokaz da smo imali snage, pameti i bili uporni i znali što treba raditi.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙