FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gubitak Varteks Grupe u prvih šest mjeseci 30,1 milijun kuna

Autor: tper
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Varteks Grupa je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 30,1 milijun kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je gubitak bio 16,4 milijuna kuna, priopćeno je danas iz te varaždinske tvrtke.

Ova negativna razlika rezultat je utjecaja već navedene realizirane prodaje nekretnina u prošloj godini, navodi se u priopćenju.

Isključe li se efekti prihoda od prodaje imovine, Varteks Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila bolji ukupni rezultat iz redovnih poslovnih aktivnosti u odnosu na isto razdoblje 2010. i to za 1,4 milijuna kuna.

Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila porast prihoda od prodaje u iznosu od 20,4 milijuna kuna, što je gotovo 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz je ostvaren u vrijednosti od 75,1 milijun kuna, što je porast od 16,4 posto. Glavnina izvoza i dalje je realizirana na području zemalja Europske unije.

Ostvareni ukupni prihod iznosi 165,9 milijuna kuna i manji je za 2,8 posto prema istom razdoblju lani. Razlika je vidljiva u stavci “ostali poslovni prihodi”, a ona nije vezana uz redovite poslovne aktivnosti Grupe, već najvećim dijelom proizlazi iz prihoda od prodaje nekretnina koji su u istom razdoblju prošle godine iznosili 15 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Grupe u prvih šest mjeseci iznose 196 milijuna kuna i za 4,8 posto su veći od onih u istom lanjskom razdoblju, kaže se u priopćenju.

Od svibnja ove godine, sukladno smjernicama Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja, kroz reorganizaciju poslovanja, proizvodni dio Varteksa d.d. počinje poslovati kroz tri zasebna društva s ograničenom odgovornošću i kao nove članice Grupe i to: Varteks odjeća d.o.o., Varteks Bednja d.o.o. i Varteks Ludbreg d.o.o.

Rezultati poslovanja Varteks Grupe promatrani kroz redovite poslovne aktivnosti pokazuju pozitivne naznake iako je ukupni rezultat poslovanja negativan, ocjenjuje se u priopćenju.

I dalje je prisutan negativan utjecaj pada osobne potrošnje i sveopće nelikvidnosti u gospodarstvu što je posebno izraženo u poslovanju vezanom uz domaće tržište, napominje se.

Negativan trend prisutan na tržištu nekretnina prouzročio je dodatne poteškoće u provođenju aktivnosti vezanih uz stabilizaciju likvidnosti Grupe, što je izravno prouzročilo nemogućnost pravovremene nabave sirovina i repromaterijala, nabave i isporuke proizvoda i trgovačke robe

u maloprodajnu mrežu i prema članicama Grupe u inozemstvu, a to je značajno utjecalo na ukupni poslovni rezultat Varteks Grupe.

Obzirom na probleme u gospodarstvu i daljnji utjecaj krize, javljaju se određeni rizici s osnova mogućeg daljnjeg rasta nelikvidnosti koja može dodatno otežati pravovremenu nabavku robnog fonda i financiranje poslovnih aktivnosti unutar cijele Grupe. Prisutan je i rizik daljnjeg smanjenja osobne potrošnje čije kretanje izravno utječe na visinu prihoda te rizik povećanja troškova s osnova novog poskupljenja energenata, kaže se u priopćenju.

Varteks Grupa sukladno postojećim tržišnim okolnostima u pojedinim vidovima prodaje i dijelovima tržišta nastavlja aktivno zauzimanje pozicija ciljanog razvoja i rasta prodaje, navode u Varteksu. Sukladno Integralnom planu poslovnog i financijskog restrukturiranja provode se aktivnosti mjera ušteda na troškovnoj strani kroz zatvaranje neprofitabilnih dijelova sustava i daljnje smanjenje administrativnih troškova.

Provedba Plana restrukturiranja usmjerena je i na financijsku konsolidaciju Grupe kroz korištenje resursa vlastite imovine kao dodatnog izvora financiranja te na aktivnosti usmjerene na korištenje mjera Vlade usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak.

Stabilizacija i razvoj poslovanja Varteks Grupe temelje se prvenstveno na financijskoj konsolidaciji poslovanja i stabilizaciji likvidnosti, daljnju reorganizaciju Grupe i razvoj strateških vidova prodaje, navodi se u priopćenju.

(Hina) xtp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙