FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HP kupuje britanski Autonomy, okreće se softveru

Autor: gple
SAN FRANCISCO/NEW YORK, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Vodeći proizvođač osobnih računala u svijetu, američki Hewlett-Packard objavio je će za 7,1 milijardu funti (11,7 milijardi dolara) kupiti britansku softversku tvrtku Automony u sklopu strateške preorijentacije poslovanja.

HP će tako ubuduće prestati proizvoditi hardver i preorijentirati se na softver.

Ta se vijest nadovezala na upozorenje konkurenta Della da očekuje slabljenje potražnje na američkom tržištu u narodnim mjesecima.

HP namjerava također obustaviti proizvodnju tablet računala TouchPad, konkurenta Appleovom iPadu, i telefona utemeljenih na mobilnom operativnom sustavu webOS, koji je prošle godine kupio od Palma za 1,2 milijarde dolara.

Britansko poduzeće Autonomy osnovali su istraživači Sveučilišta u Cambridgeu a specijaliziralo se za tehnologije prepoznavanja uzoraka.

HP će za dionicu Autonomyja platiti 2.550 penija. U srijedu u vrijeme zatvaranja dionica stajala je 1.558 penija.

Američki je div u međuvremenu objavio tromjesečne poslovne rezultate uglavnom u skladu s očekivanjima. Prihodi su mu tako iznosili 31,2 milijarde dolara, što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ujedno je snizio gornju granicu prognoziranog raspona prihoda u cijeloj godini, sa 130 milijardi na 127,6 milijardi dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙