FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 spreman poduzeti zajedničke mjere kako bi stabilizirao tržišta

Autor: mpuk
SEUL, 8. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Članice skupine 20 vodećih razvijenih industrijskih i zemalja u razvoju poručile su u ponedjeljak da su spremne zajedno djelovati kako bi stabilizirale financijska tržišta i zaštile rast.

Zajedničko priopćenje objavila je Južna Koreja nakon oštrog pada azijskih burzi zbog odluke agencije Standard & Poor's o sniženju kreditnog rejtinga SAD-a s 'AAA' na 'AA+'.

Pad tržišta u ponedjeljak nadovezao se na velike rasprodaje u petak, potaknute gomilanjem problema u eurozoni s obzirom na pojačana očekivanja da će Italija i Španjolska možda trebati pomoć u servisiranju dugova.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka članica G20 potvrdili su da su spremni „u koordinaciji poduzeti sve potrebne inicijative kako bi poduprli financijsku stabilnost i poticali snažniji gospodarski rast u duhu suradnje i povjerenja".

Kazali su da će u idućih nekoliko tjedana ostati u bliskom kontaktu "i primjereno surađivati, iskazujući spremnost na poduzimanje mjera kako bi se osigurala financijska stabilnost i likvidnost na financijskim tržištima".

Južna Koreja predsjedala je skupinom G20 prošle godine da bi u međuvremenu predsjedateljsku dužnost preuzela Francuska. Zamjenik južnokorejskog ministra financija Choi Jong-Ku kazao je novinarima da je prerano za naznake konkretnih, koordiniranih mjera koje bi grupa mogla poduzeti. "Trenutno treba jako pomno pratiti sva zbivanja na tržištima", pojasnio je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙