FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska najavila "odlučniju" borbu s terorizmom

Autor: dhai
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Tursko Vijeće nacionalne sigurnosti objavilo je u četvrtak da će pristupiti "učinkovitijoj i odlučnijoj borbi s terorizmom", izvijestili su lokalni mediji, ne iznoseći pojedinosti o najavljenim mjerama.

Izjava Vijeća uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Turska pokrenula silovite zračne i topničke napade na ciljeve kurdske gerile u sjevernom Iraku, nakon izjave premijera Tayyipa Erdogana da Turska "gubi strpljenje" s militantnim separatistima u jugoistočnoj Turskoj.

Turski zrakoplovi napali su tijekom noći 60 ciljeva kurdskih gerilaca u sjevernom Iraku u osveti za njihov napad na turske snage, objavio je u četvrtak turski glavni stožer.

Tursko topništvo napalo je 168 ciljeva u regiji prije zračne operacije, koja je provedena nakon što su gerilci Radničke partije Kurdistana (PKK) u zasjedi na vojni konvoj na jugoistoku Turske ubili 12 pripadnika snaga sigrunosti.

"Tursko zrakoplovstvo izvelo je uspješan napad na 60 ciljeva separatističke terorističke skupine u području Kandila, Hakurka, Avasin-Basyana, Zapa i Metine", kaže se u priopćenju stožera i dodaje da će se takve operacije nastaviti sve dok PKK ne postane "nedjelotvoran", uz "nužnu osjetljivost" kako bi se izbjegle civilne žrtve.

U operaciji je sudjelovalo oko 30 zrakoplova, a mete su bili položaji protuzračne obrane i pobunjenička skloništa, uključivo vrhovnih zapovjednika PKK-a.

PKK je u četvrtak objavio da su turski udari imali malo učinka.

Glasnogovornik vanjskopolitičkog ureda PKK Ahmet Deniz izjavio je za Glas Amerike (VoA) da u turskim napadima nije bilo stradalih među snagama PKK u sjevernom Iraku. Rekao je da je u udarima uništena jedna kuća i oštećena trafostanica.

Napadi na regije Kandil i Zap prva su prekogranična ofenziva Turske u zadnjih godinu dana. Dužnosnici iračke vlade u četvrtak su prosvjedovali zbog turskih napada, ističući da se radi o kršenju iračkog suvereniteta.

Kurdski gerilci bore se za autonomiju na jugoistoku Turske, u kojem su Kurdi većina, od 1984. godine. U tom je sukobu ubijeno više od 40.000 ljudi.

Od proglašenje prekida vatre u veljači, PKK je prihvatio ono što naziva "aktivnom obranom", koja omogućava borcima da se brane ako se osjete ugroženima.

Američko veleposlanstvo u Ankari izrazilo je sućut zbog turskih vojnika ubijenih u srijedu, te istaklo da SAD podupire Tursku u borbi protiv PKK.

Turska, SAD i Europska unija smatraju PKK terorističkom skupinom.

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙