FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski Caritas poslao pomoć Keniji

Autor: aspa
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatski Caritas poslao je danas 746.500 kuna pomoći gladnom stanovništvu Kenije koje trpi posljedice katastrofalne suše koja je treći put u posljednjih šest godina pogodila zemlje istočne Afrike, priopćio je danas Hrvatski Caritas.

Uz ostale zemlje te regije pogođene sušom i glađu - Etiopiju, Džibuti, Somaliju, Eritreju, Sudan, Južni Sudan i Ugandu, na koje se suša proširila – Kenija, osim za svoje građane, skrbi i za velik broj izbjeglica iz Somalije. "Hrvatski Caritas odlučio je zato odazvati se pozivu Caritasa Internationalis te većinu dosad prikupljenog novca u nacionalnoj akciji usmjeriti u provedbu programa pomoći Keniji vrijednog četiri milijuna eura", stoji u priopćenju.

Programom će u idućih osam mjeseci biti obuhvaćeno 30.420 kućanstava na području 14 biskupija najteže pogođenih sušom, a uključuje za mnoge obitelji po dva obroka na dan, 7,5 litara higijenski provjerene, pitke vode po osobi te nužnu pomoć u prehrani ranjivih skupina stanovništva i kroničnih bolesnika.

Za 13.700 poljoprivrednika bit će osigurano sjeme posebnih biljnih sorta koje mogu uspijevati u sušnim podnebljima za sjetvu uoči kišnog razdoblja tijekom listopada i studenoga. Također će 1300 obitelji koje se bave stočarstvom dobiti pomoć radi obnove stočnog fonda.

Caritasov program predviđa i pomoć u nabavi spremnika za vodu, izradi malih brana, cisterna i bušenju bunara te unaprjeđivanju natapanja, priopćeno je danas.

Hrvatski građani i tvrtke te Vlada Republike Hrvatske, koji su se već uključili u akciju Hrvatskoga Caritasa, na taj način svojom darežljivošću i zauzetom solidarnošću izravno i konkretno pomažu našoj dalekoj braći i sestrama u Africi. A naši kolege iz velike međunarodne Caritasove mreže, koji stradalima svakodnevno donose pomoć i nadu, naše su produžene ruke i srca, rekao je obnašatelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga Caritasa Fabijan Svalina.

Pošto je 27. srpnja počeo nacionalnu akciju prikupljanja pomoći stradalima u katastrofalnoj suši koja je pogodila zemlje roga Afrike, Hrvatski Caritas "iz interventnih sredstava" već je poslao 74.000 kuna u Keniju.

"U akciji je dosad prikupljeno 1.330.000 kuna putem uplata na žiroračun, novčanim prilozima građana u župama te pozivima na donacijski telefon Hrvatskoga Caritasa 060 9010, a ostatak novca će biti upućen drugim zemljama istočne Afrike", pojasnio je glasnogovornik Hrvatskog Caritasa Robert Peterlin.

Akcija Hrvatskoga Caritasa dio je velikih nastojanja svjetske zajednice i stotina milijuna građana svijeta da odgovore na izazove i glad koja u istočnoj Africi životno ugrožava već petnaestak milijuna stanovnika. Među njima je više od pola milijuna djece koja trpe posljedice opasne pothranjenosti koja prijeti njihovu tjelesnome i mentalnom razvoju, naglašava u današnjem priopćenju Hrvatski Caritas.

(Hina) pp/xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙