FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekogranična suradnja gradišćanskih Hrvata

Autor: ilov
ŽELJEZNO (EISENSTADT), 17. kolovoza 2011. (Hina/APA) - Gradišćanski Hrvati u Austriji i Slovačkoj pokrenuli su projekt intenzivne međusobne suradnje, koji je nastao uz potporu programa Europske teritorijalne suradnje.

Projekt "Croskat" (Croats in Slovakia and Austria), predviđa osnutak obrazovnog središta u Bratislavi, pokretanje partnerstva gradova i simpozij o međusobnoj suradnji, izjavio je Martin Ivancsics, predsjednik Hrvatskog kulturnog i dokumentacijskog centra (HKDC) na konferenciji za novinare u srijedu u Željeznom.

Hrvati u Gradišću u Austriji i u susjednim područjima u Mađarskoj i Slovačkoj žive već oko 500 godina. U Austriji ih je danas prema navodima HKDC-a oko 40.000, uglavnom u Gradišću i Beču.

Hrvatska manjina u Slovačkoj obuhvaća oko 5.000 a u Mađarskoj oko 15.000 ljudi.

Posebna pozornost u tim hrvatskim manjinskim zajednicama posvećuje se izobrazbi.

Gradišćanski Hrvati tradicionalno daju veliki doprinos ukupnom javnom životu u Austriji. Bivši austrijski kancelar Fred Sinowatz bio je gradišćanski Hrvat, a dvojica sadašnjih članova austrijske vlade također su angažirani članovi hrvatske zajednice u Austriji: ministar obrane Norbert Darabos i ministar poljoprivrede Nikolaus Berlakovich. Uz njih, brojni gradišćanski Hrvati postali su poznati u svijetu kulture, poduzetništva i sporta.

Dok u austrijskoj pokrajini Gradišću postoji ponuda dvojezične izobrazbe od vrtića do mature, u Slovačkoj nema prigode za takvu izobrazbu.

"Stoga želimo u uskoj suradnji s pučkim sveučilištem gradišćanskih Hrvata u Željeznome izgraditi obrazovno središte u Devinskoj Novoj Vesi (četvrt u Bratislavi), kako bismo ondje ponudili jezične tečajeve i podučavali narodnu glazbu i običaje", pojasnio je Ivancsics.

U mjestima u kojima žive Hrvati postoje brojni pisani spomenici, uglavnom vezani za groblja, crkve, javne ustanove i krajputaše.

"Želimo u svim mjestima dokumentirati sve te spomenike i na postojećim primjerima upriličiti pokretnu izložbu koja će se prikazivati u hrvatskim mjestima", najavio je Ivancsics.

Najavljena je i izrada kataloga svih zabilježenih dokumenata.

Na lokalnoj razini trebala bi nastati platforma za partnerstva i suradnju gradova.

Kao kruna projekta organizirat će se simpozij na temu "Manjine na prostoru Panonije", čiji će nositelji biti slovačke institucije, hrvatska kulturna zajednica u Devinskoj Novoj Vesi i tamošnja okružna uprava.

Projekt bi također trebao obuhvatiti informacijsku brošuru o Hrvatima na području Bratislave i u austrijskom okrugu Niuzalj (Neusiedl am See).

Projekt bi se trebao, kako je najavljeno, provoditi do početka 2013., a njegov proračun iznosi oko 550.000 eura koji će se prikupiti iz potpora. EU ga subvencionira iz programa EFRE, a potporu će pružiti i austrijska pokrajina Gradišće.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙