FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu istražni je zatvor danas produljen za još dva mjeseca, odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nakon ročišta održanog u zatvoru u Remetincu. Istražni zatvor Sanaderu je produljen na zahtjev USKOK-a koji smatra da bi bivši premijer, osumnjičen u nizu korupcijskih afera, na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i da bi ponovno mogao pokušati pobjeći iz Hrvatske. Na ovu odluku obrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. U Remetinečkom zatvoru Sanader je od 18. srpnja kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. No, istražni mu je zatvor određen još u prosincu prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti. Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u. U međuvremenu protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

ŠIBENIK

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, osumnjičen da je jučer svojim gliserom kod otočića Maslinovika, u blizini Primoštena, udario talijansku jedrilicu s koje je poginulo dvoje ljudi, od sinoć je u šibensko-kninskoj Policijskoj upravi, gdje je ispitan, a sutra bi trebao dati iskaz pre istražnim povjerernstvom. U policiji ostaje do večeras, kada ističu 24 sata, koliko ga policija smije zadržati. No, iz šibensko-kninske Policijske uprave doznaje se kako bi očevid i kriminalistička istraga trebali završiti do večeras, kada će policija znati ima li elemenata kaznenog djela. Pošto se istraga privede kraju i ako se utvrdi osnovana sumnja da je Horvatinčić počinio kazneno djelo, u roku od 24 sata bit će priveden istražnome sucu Županijskoga suda u Šibeniku, rekla je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor. U protivnom, dodala je, poduzetnik će biti pušten na slobodu. Po riječima lučkog kapetana Borisa Seljanovskog, predstavnika istražnoga povjerenstva koje je ustrojilo Ministarstvo mora radi utvrđivanja okolnosti nesreće, zagrebački poduzetnik sutra bi najvjerojatnije trebao dati iskaz i pred povjerenstvom u šibenskoj Lučkoj kapetaniji. Pred istražno povjerenstvo trebao je izaći danas u deset sati, no to je odgođeno. Seljanovski je rekao kako je dosadašnjom istragom utvrđeno da je Horvatinčić vozio unutar pojasa od 300 metara od obale, i to brzinom od 20 čvorova, gdje zakon dopušta samo pet čvorova. Potvrdio je kako će se iz glisera izvaditi autopilot koji je pohranio podatke o brzini i smjeru kretanja Horvatinčićeva plovila prije sudara.

MARKUŠICA

Policijska uprava vukovarsko-srijemska kazneno je Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Vukovaru prijavila 14-godišnjakinju iz Markušice, a za dva 12-godišnjaka i jednog 11-godišnjaka dostavila je obavijest Centru za socijalnu skrb u Vinkovcima zbog počinjenih kaznenih djela teške krađe kao i povrede ugleda Republike Hrvatske. Četvero djece, svi iz Markušice, od 12. do 16. kolovoza su provalili u prodavaonicu mješovite robe „Boso“ u Markušici iz koje su ukrali slatkiše i školski pribor. U istom razdoblju provalili su i u prostorije Općine Markušica i otuđili više državnih zastava RH te zastava srpske nacionalne manjine. Policija je utvrdila da je 11-godišnjak nakon krađe zapalio hrvatsku zastavu.„Kazneno prijavljena 14-godišnjakinja do sada je više puta sudjelovala u provalama i krađama pretežno u Markušici“, izjavio je Hini glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Luka Barunčić.

ZAGREB

Požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli u kojem je izgorjelo oko 20 hektara guste borove šume lokaliziran je jutros u 9 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju je sudjelovalo 60-tak vatrogasaca s 14 vozila iz DVD-a Blata, Korčule, Vele Luke i Smokvice te Sezonska intervencijska vatrogasna postrojba otoka Korčule. Na gašenje požara su upućena i četiri kanadera. Dojavu o požaru Županijski centar 112 iz Dubrovnika zaprimio je jučer oko 15,20 sati.

ZAGREB

U petak, 19. kolovoza, počinje isplata doplatka za djecu za srpanj, priopćio je danas Odjel za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). U priopćenju navodi da će doplatak dobiti 218.105 korisnika za 414.249 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu iznosi 149.470.854 kuna. HZMO podsjeća da se sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na doplatak za djecu mogu dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na INFO telefonima Zavoda 0800 – 63 63 63 (besplatni), 01/ 4891 – 666, kao i na internetskoj stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr. Osnovne informacije dostupne su i preko mobilnih uređaja na adresi: http://www.mirovinsko.hr/mobile.

VINKOVCI

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci pronašli su danas tijekom arheoloških radova na lokaciji budućega Hrvatskog doma u središtu Vinkovaca dva rimska zlatnika (solida) od kojih je na jednom lik cara Valensa, a na drugom lik cara Valentinijana I. Ta dva cara rođena su u Colonia Aurelia Cibalae (današnji Vinkovci) i jedini su carevi u povijesti Rimskoga carstva rođeni na tlu današnje Hrvatske. To su prvi zlatnici s likom Valensa i Valentinijana pronađeni uopće za arheoloških radova na području Vinkovaca ali i prvi zlatnici pronađeni za arheoloških radova unazad 20 godina“, izjavio je Hini voditelj arheoloških istraživanja Hrvoje Vulić. Carevi Valens i Valentinijan bili su braća, prvi je vladao od 364. do 378. godine Istočnim rimskim carstvom, a drugi od 364. do 375. Zapadnim rimskim carstvom. „Zlatnike smo pronašli u rimskome bunaru u kojem smo prije tjedan dana pronašli kostur iz 4. stoljeća, najvjerojatnije žene koja je počinila samoubojstvo ili je ubijena“, ističe Vulić te dodaje da su zlatnike pronašao arheološki tehničar Robert Balaš. Vulić posebno ističe izuzetnu očuvanost pronađenih zlatnika, s nizom detalja. Zlatnik cara Valentinijana kovan je između 367. i 375. godine, a njegova brata Valensa između 373. i 375. godine, a oba su rad majstora iz kovnice u rimskome gradu Augusta Treverorum, odnosno današnjeg njemačkog Triera.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙