FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa odbacila izjave Aldotta o njenom radu

Autor: dsta
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je kako ne može prihvatiti izjave predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta vezane uz djelokrug njenog rada iz danas objavljenog intervjuu u mađarskom ekonomskom časopisu HVG, u kojima u negativnom kontekstu spominje rad Hanfe.

Prozivanje Agencije i impliciranje kako ne postupa jednako prema svim izdavateljima na području Republike Hrvatske, kao i navodi kako je u slučaju nadzora nad Inom prekoračila svoje ovlasti, Hanfa smatra ne samo "zlonamjernim i tendencioznim, te usmjerenim na rušenje njenog ugleda, već pokazuje i kako g. Aldott ne poznaje osnove zakonodavnog okvira koji regulira tržište kapitala u Hrvatskoj i ovlasti Hanfe".

U priopćenju objavljenom na njenim internet stranicama Hanfa napominju kao je u slučaju nadzora nad Inom postupala u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, te je o izvršenim radnjama tijekom nadzora i o rezultatima samog nadzora redovito izvještavala javnost. Postupala je i postupa s ciljem zaštite investitora, te osiguranja fer i poštenog trgovanja na uređenom tržištu Zagrebačke burze, ističe se u priopćenju.

Hanfa je mišljenja kako se izjave g. Aldotta, koje se tiču djelokruga i nadležnosti rada Agencije, "mogu protumačiti samo kao nastavak njegovog učestalog i višekratnog obmanjivanja javnosti i iznošenja lažnih navoda o ulozi, ovlasti i nadzoru Agencije u skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala".

Iz Hanfe pritom napominju da je g. Aldottu poznato i kako interni dokumenti društva INA Industrija nafte d.d. nisu usklađeni s relevantnim zakonskim odredbama, a o čemu je obaviještena i javnost putem rješenja objavljenog na internetskim stranicama Hanfe.

"Također smo uvjereni i kako su g. Aldottu poznate zakonske ovlasti Agencije, te zakonske mjere, odnosno prekršajne i kaznene odredbe, na koje se Agencija poziva i koje može koristiti kao instrumente pri obavljanju svojih aktivnosti, a što uključuje i mjere usmjerene protiv njega osobno, te njegove bivše i sadašnje funkcije u društvu INA", navodi se u Hanfinom priopćenju.

"Uvjereni smo i kako je g. Aldott upoznat s činjenicom kako je Agencija nezavisno tijelo koje odgovara samo Hrvatskom saboru. Sukladno tome, Agencija je mišljenja kako su navodi g. Aldotta podjednako iskaz neinformiranosti, zlobe i pokušaja smanjenja ugleda Agencije", stoji u priopćenju.

Hanfa smatra kako se izjave g. Aldotta mogu protumačiti samo kao njegovi "novi pokušaji difamiranja Agencije, te otvorenog i neutemeljenog sumnjanja u njenu stručnost, profesionalnost i nepristranost".

Iz Hanfe navode kako "Agencija kao nadzorno tijelo tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj ne može niti će dopustiti prihvatiti takav pritisak na svoj rad, niti može dopustiti ponašanje sudionika koje je u suprotnosti sa odredbama zakona i podzakonskih akata koji reguliraju trgovanje na tržištu kapitala".

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙