FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tjedan obilježili revizija Crobexa i financijska izvješća

Autor: neba
ZAGREB, 31. srpnja 2011. (Hina) - Prošlotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi obilježili su izvanredna revizija Crobexa i objava financijskih izvješća, koja je pokazala nastavak pritisaka na prihode domaćih kompanija, dok su indeksi pali za više od 1 posto.

Crobex indeks završio je prošli tjedan na 2.173 boda, što je prema tjednom izvješću Zagrebačke burze 3,78 posto više nego prethodni tjedan.

Međutim, uzme li se u obzir izvanredna revizija Crobexa, koju je Burza provela nakon završetka trgovanja u utorak na temelju odluke Glavne skupštine dioničara Zagrebačke banke o dokapitalizaciji i u skladu s time prilagođene vrijednosti indeksa za razdoblje od 22. do 26. srpnja, Crobex je na tjednoj razini oslabio 1,55 posto.

Crobex10, koji ne sadrži dionicu Zagrebačke banke, pao je prošloga tjedna za 1,08 posto, na 1.166 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 74,7 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Početak prošlotjednog trgovanja na domaćoj burzi obilježili su izvanredna revizija Crobexa i iščekivanje objave polugodišnjih financijskih izvješća domaćih kompanija. Sezona objave izvješća intenzivirala se potkraj tjedna, ukazavši na mješovitu izvedbu domaćeg poslovnog sektora“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, izvješća su pokazala nastavak pritiska na prihodovnu stranu bilanci domaćih kompanija, što je i bilo za očekivati s obzirom na negativne ili stagnirajuće domaće i makroekonomske pokazatelje u regiji, dodaje Balgač.

„Uočljivo je da se kompanije usmjeravaju na rezanje troškovne strane u bilanci. Nemaju drugog izlaza kako bi očuvale marže, s obzirom na stagnaciju domaće potražnje. Ipak, poslovni rezultati kompanija uglavnom su bolji nego lani, što ukazuje da je dno u gospodarskom ciklusu iza nas. Blagi oporavak prihoda kod većine kompanije doći će s oporavkom gospodarske aktivnosti, što se očekuje u drugom dijelu godine, odnosno u 2012. godini“, ocjenjuje Balgač.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 21,4 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,56 posto, na 252 kune.

Poslovni rezultati te kompanije za prvo polugodište govore o padu prihoda za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,883 milijardi kuna, te rastu neto dobiti za 0,7 posto, na 828 milijuna kuna.

Znatniji promet, veći od 3 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke, a cijena joj je korigirana na niže za više od 9 posto, na 65 kuna.

Najveće gubitke protekloga tjedna među izdanjima s milijunskim prometom zabilježile su dionice Luke Ploče i Luke Rijeka. Cijena dionica Luke Ploče potonula je 9,3 posto, na 880 kuna, a Luke Rijeke za 7,3 posto, na 151 kunu.

Veće gubitke imale su i najlikvidnije dionice građevinskih kompanija. Cijena dionice Ingre pala je 5,9 posto, IGH 5,8 posto, a Dalekovoda 5,3 posto.

Među rijetkim dobitnicama protekloga tjedna izdvaja se dionica Atlantske plovidbe, s rastom cijene za 3,5 posto, na 640 kuna.

„Kako je većina financijskih izvješća domaćih kompanija objavljena u petak, moguća je idućih dana nešto izraženija reakcija tržišta, nakon što investitori 'apsorbiraju' sve te podatke. Ipak, s obzirom da je skraćeni radni tjedan zbog praznika u petak, a i vrhunac je ljetnih godišnjih odmora, moguće je da takva reakcija tržišta i izostane“, kaže Balgač.

Od važnijih vijesti, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je Ini izdala nekoliko naloga u vezi izmjena ili donošenja internih akata koji se odnose na postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava kontrole. Dok Ina ne postupi po tom rješenju ili Hanfa u roku od sljedećih mjesec i pol dana ne utvrdi drugačije, nastavlja se obustava trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači plaše dužničke krize u SAD-u, s obzirom da u Washingtonu još nema dogovora o povećanju zaduživanja države, premda je do krajnjeg roka za kompromis ostalo još samo par dana.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna potonuo 4,2 posto, dok je S&P 500 pao 3,9 posto, što je njegov najveći tjedni pad u godinu dana.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,3, a pariški CAC 4,4 posto.

„I prošlotjedno trgovanje na svjetskim burzama bilo je pod pritiskom nepostizanja dogovora u Washingtonu oko podizanja limita zaduživanja Bijeloj kući. Povijesno gledano, limiti za zaduživanje dizali su se u prijašnjim predsjedničkim mandatima, stoga se nadamo da će se i sada tako rasplesti i ova situacija. U svakom slučaju, očekuje nas nesiguran početak tjedna na svjetskim burzama“, kaže Balgač.

Ta politička drama, međutim, odvratila je pozornost investitora od financijskih izvješća američkih kompanija, koja su u ovoj sezoni u većini slučajeva bila bolja od očekivanja, dodaje Balgač.

„Ipak, kod investitora pomalo nervozu izaziva usporavanje rasta američkog gospodarstva u drugom tromjesečju, koje se produljilo i na početak ovog tromjesečja, što bi moglo utjecati na snižavanje prognoza o poslovanju kompanija u drugom dijelu godine“, zaključuje Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: jasna tehnička slika

Najvažniji američki S&P 500 indeks pao je prošloga tjedna 3,9 posto, na 1.292 boda, što je njegov najveći tjedni pad u godinu dana.

„Target zona od 1.350 do 1.370 bodova za S&P 500 ponovno je imala ključnu ulogu u pojačanom ulasku prodavača na američkom tržištu dionica. Niži vrh, koji se kreirao na grafu ponovnim padom S&P-a, prijeti daljnjem nastavku rasta tržišta. Slično kako loše fundamentalne vijesti plaše ulagače pri odluci o investiranju u dionice, tako i manji vrh na grafu plaši tehničke analitičare“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische Bank.

Investitori, objašnjava, znaju da manji vrh na grafu pokazuje slabost kupaca u odnosu na prodavače. Na određenim razinama, granicama otpora, veći broj investitora na burzi smatra da je unosnije prodati dionice nego ih držati u idućem roku. Kada se ta granica zbog nekog razloga spusti u kratkom roku na niže, efekt utjecaja prodavača još je veći. Tako nastaje nadjačavanje ponude u odnosu na potražnju, što u pravilu kreira niže cijene, navodi Erdeljac.

„Za trenutnu situaciju zanimljivo je izdvojiti da iako je trenutno prodaja jača od potražnje, S&P je protekli tjedan završio na 1.292 boda, smjestivši se između nekoliko tehnički vrlo zanimljivi granica. Sve te granice nalaze se u uskom rasponu od svega 13 bodova, odnosno nešto manje od 1 posto vrijednosti S&P-a“, ističe Erdeljac.

Naime, u potezu između 1.283 i 1.296 bodova nalazi se granica od 1.293 bodova, donja linija padajućeg trend kanala, padajuća trend linija koja se formirala s prvim i zadnjim trgovinskim danom u svibnju i 200-dnevni pomični prosjek.

„U slučaju da idućega tjedna S&P padne ispod granice od 1.284 boda, slijedeće razine potpore se nalaze na 1.260, odnosno 1.220 bodova. Ako, pak, ulagači ponovno dobiju apetit za kupnju dionica, S&P bi mogao narasti do gornjeg ruba padajućeg trend kanala. Nemogućnost probijanja te granice osiguralo bi dodatan pad tržišta sve do granice od 1.220 bodova“, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙