FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se nastavak rasta potrošnje u lipnju

Autor: scvi
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Očekuje se da će današnja prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prometu u trgovini na malo ukazati na nastavak rasta potrošnje u lipnju, i to po nešto višoj stopi nego mjesec dana prije.

Svih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 0,5 i 2,5 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,4 posto.

Prema podacima DZS-a u svibnju je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao za 4,3, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„U lipnju vidimo ubrzanje rasta u maloprodaji na oko 2,5 posto, zahvaljujući odličnim indikacijama za turističku potrošnju te nešto veći porast prodaje automobila. U cjelini, očekujemo da će visoka nezaposlenost, pad realnog raspoloživog dohotka, kao i poskupljenje hrane i energenata ograničiti rast osobne potrošnje na oko 1 posto za cijelu 2011. godinu“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙