FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) -

NEW YORK - Američki sudac Victor Marrero sa Saveznoga suda na Manhattanu u srijedu je odbacio tužbu koju je u travnju podigao modni kreator Christian Louboutin protiv svojeg rivala, modne kuće Yves Saint Laurent zbog, kako stoji u tužbi, kopiranja njegova prepoznatljivog intenzivno crvenog potplata na cipelama. Tužbu u visini od milijun dolara Loubutin je podigao pošto je modna kuća Yves Saint Laurent u siječnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom, a u njoj se navodi kako je Loubutin takve cipele počeo proizvoditi još 1992. Štoviše, u prvim danima svoje karijere dizajnera obuće, Louboutin je potplate 'svojih' cipela bojao crvenim lakom za nokte ne bi li na taj način stvorio svoj jedinstveni potpis. Do siječnja ove godine nijedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije se usudio koristiti nijednu nijansu crvene boje kako se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina. No potom se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta - boja potplata svakog para cipela bila je usklađena s bojom cipela. Tako zelene imaju potplate u istoj boji, plave u identičnoj nijansi plave, a crvene u crvenoj boji, što je razgnjevilo Louboutina i potaknulo ga da podigne tužbu. U njoj se navodi kako takvim potezom YSL stvara konfuziju među obožavateljicama visoke mode smatrajući 'kopiju' originalom. Američki sudac Marrero smatra da se boje što ih koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi.

LOS ANGELES - Facebook je počeo s ukidanjem profila zatvorenicima, nakon što je u Kaliforniji otkriven slučaj prijetnje jednog zatvorenika putem Facebooka, a da bi se takvi slučajevi u budućnosti spriječili, donesena je odluka o ukidanju profila zatvorenicima. Iz Facebooka su dosad ukinuli profile najmanje dvojice zatvorenika, a dužnosnici rade na otkrivanju svih onih koji su zlorabili svoje profile, stoji u priopćenju Kalifornijske uprave za zatvorski sustav. Uprava će u suradnji s Facebookom ispitati i druge slučajeve u kojima je Facebook nedopušteno korišten iz zatvora ili je to činio netko u ime zatvorenika. Voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela tvrdi kako pristup društvenim mrežama zatvorenicima omogućuje da izbjegnu nadzor i u nekim slučajevima nastave sa svojom kriminalnom aktivnošću. Zaposlenici kalifornijskog zatvora novinarima su kazali kako su primili na stotine žalbi od žrtava koje su putem društvenih mreža kontaktirali zatvorenici. Među njima je i jedan osuđeni pedofil koji je zahvaljujući Facebooku 'posjećivao' profil svoje žrtve, a potom slao e-mailove s crtežima djevojčice njezinoj obitelji. Djevojčica je imala 10 godina kada ju je pedofil zlostavljao, a sada je 17-godišnjakinja. "Zatvorenik je u e-mailu opisivao kako izgleda njezina kosa, kakvu odjeću nosi te brojne druge pojedinosti. Istraga je pokazala kako je koristio mobitel da pronađe profil žrtvu na MySpaceu i Facebooku", rekli su iz kalifornijskog zatvora.

BERLIN - Sigurnosna tvrtka iz Berlina uspjela je probiti zaštitni sustav mobilnih telefona koji omogućuju pristup internetu, objavio je u srijedu njemački list Handelsblatt pozivajući se na tu tvrtku. Pronalazak načina prisluškivanja sustava koji se koriste tehnologijom General Packet Radio Service (GPRS) omogućava korisnicima čitanje elektroničke pošte osobe čiji je telefon prisluškivan kao i praćenje njegova pristupa internetu, izjavio je Karsten Nohl, voditelj tvrtke Security Research Labs.

"Uz pomoć naše tehnologije možemo probiti zaštitu komunikacije u sustavu GPRS u krugu od pet kilometara", izjavio je Nohl za Handelsblatt uoči susreta udruge Chaos Computer Club, koja sebe opisuje kao najveću europsku zajednicu hackera. Mobilni telefoni koji se koriste novijim standardom UMTS sigurniji su, izjavio je Nohl, ali probijanje zaštite ugrožava industrijsku opremu, sustave naplate i sve što se koriste GPRS-om, uključujući i novije uređaje kao što su Appleov iPhone ili iPad koji se u nekim područjima prebacuju na GPRS.

BERLIN - Posjetitelji nacionalističkog, desničarskog koncerta u Njemačkoj ostali su nemalo iznenađeni otkrivši da podijeljene im majice sadrže protudesničarske poruke koje se mogu vidjeti tek kada se majice operu. Na majici se najprije vidi otiskan slogan "tvrdi pobunjenici" te mrtvačka lubanja i nacionalistička zastava. No, kada se opere, slogan se mijenja u poruku skupine za pomoć desničarskim ekstremistima koji bi se odvojili od nacističke scene. "Ako može tvoja majica, možeš i ti - pomoći ćemo ti da se riješiš desničarskog ekstremizma", piše u poruci. Oko 250 posjetitelja koncerta "Rock za Njemačku" u Geri dobilo je majice od organizatora, a osigurala ih je skupina EXIT koja pomaže ljudima da se riješe radikalnog desnog ekstremizma. Organizator festivala Gordon Richter iz desničarske stranke NPD rekao je da trik nije vrijedan uloženog novca. "Patetično je da netko troši novce na takav način", izjavio je Richter.

SHANGHAI - Najnoviji model Appleova iPhonea već je stigao na kinesko tržište, ali u svojoj lažnoj inačici. hiPhone5 prodaje se za 200 juana (31 američki dolar) na vodećoj stranici za internetsku prodaju. No, za puno "vjerniju" kopiju potrebno je izdvojiti 800 juana, kažu u trgovinama elektroničke opreme Shanghaiu. hiPhone5 izrađen je na temelju "procurenih" fotografija novog Appleova iPhonea5 koji se tek treba pojaviti na tržištu. Tanji je i ima manje zaobljene rubove u odnosu na iPhone4. Iznimno je lagan, gotovo kao plastična igračka, kao i svi ostali lažni mobiteli. Zapadne vlade već su nekoliko puta kritizirale Kinu zbog kršenja intelektualnog vlasništva, no unatoč tomu u trgovinama se i dalje može naći lažna roba, od satova poznatih marki, do torbi i kompjutorskog softwarea. Apple, koji bi najnoviju verziju smartphonea iPhone 5 trebao lansirati na tržište u roku nekoliko mjeseci, prodao je u prošlom tromjesečju rekordnih 20.34 milijuna iPhonea, iako je aktualni model stariji od godinu dana.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙