FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovački husari sutra na pokopu Otta von Habsburga

Autor: vhor
KARLOVAC, 15. srpnja 2011. (Hina) - Predstavnici karlovačke hrvatske povijesne postrojbe Karlovačkih husara nazočit će sutra u Beču pokopu nadvojvode Otta von Habsburga, prvoga počasnog građanina grada Karlovca (1994.) u neovisnoj Republici Hrvatskoj, priopćio je odjel za protokol i odnose s javnošću grada Karlovca.

Otto von Habsburg bio je veliki prijatelj Hrvatske i Karlovca te će mu počast uz tisuću visokih gostiju iz cijele Europe odati i četiri predstavnika Karlovačkih husara, kao dio vojne hrvatske tradicije koju dijelimo sa susjedima Austrijancima i Mađarima, piše u priopćenju.

Otto von Habsburg sin je posljednjeg austrougarskog cara Karla i trebao je na prijestolju naslijediti oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. kao sedmogodišnjak bio prisiljen otići iz zemlje. Godinama je bio počasni predsjednik Paneuropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu. Bio je i hrvatski državljanin i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Otto von Habsburg bit će pokopan u obiteljskoj grobnici Habsburgovaca u kapucinskoj crkvi u Beču. Posljednji član carske obitelji koji je ondje pokopan njegova je majka Zita, austrijska carica i ugarska kraljica, umrla 1989. u dobi od 96 godina.

U grobnicu će sutra biti pokopana i njegova supruga Regine Habsburg-Lothringen koja je umrla prošle godine u 85. godini u obiteljskoj kući u Poeckingu kod Starnberga u Bavarskoj. Pokopana je u obiteljskoj grobnici u Burgu Veste Heldenburg u Južnoj Tiringiji (u Njemačkoj). Njezin lijes i lijes njezina muža sutra će biti položeni u grobnici u kapucinskoj crkvi u Beču, a urna sa srcem nadvojvode Otta von Habsburga bit će položena u benediktinskoj nadopatiji Sv. Martina u Pannonhalmi u Madžarskoj u nedjelju, 17. srpnja.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙