FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cemex Hrvatska dobio nagradu za maslinovo ulje

Autor: zjur
SPLIT, 29. srpnja 2011. (Hina) - Tvrtka CEMEX Hrvatska osvojila je međunarodnu nagradu Stevie Award u kategoriji Europski program godine okolišne odgovornosti za 2011. za projekt Lintar - prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno rekultiviranjem površine rudnika.

Tvornica cementa Cemex je u sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela eksploatacijskog polja iz kojeg je tvrtka crpila sirovinu na južnim padinama Kozjaka zasadila veliki maslinik. Nagrada se dodjeljuje u sklopu International Business Awards, jedinoga svjetskoga sveobuhvatnog programa poslovnih nagrada za izvrsne poslovne izvedbe. Dobitnike je izabrao žiri od gotovo 200 međunarodnih stručnjaka u dva kruga glasovanja između više od tri tisuće prijava iz više od 40 zemalja.

"Ponosni smo na još jedno, ovaj put međunarodno priznanje tom vrijednom projektu. Mislimo da se održivi razvoj ne može postići bez stalna ulaganja i suradnje sa zajednicom u kojoj poslujemo, a upravo je 'Lintar' izvrstan primjer održivosti, kazao je predsjednik uprave Cemex Hrvatska Trpimir Renić. Drago nam je što su međunarodni stručnjaci prepoznali uključivanje u lanac svih u našoj okolini - od branitelja, zaposlenika, lokalne uljare do susjeda i ostalih. Zajednički smo stvorili prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno iz maslinika s rekultivirana dijela rudnika i stoga je naš projekt održiva razvoja neprocjenjive vrijednosti", kazao je Renić.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar jedinstven je primjer ulaganja i poslovanja na načelima održiva razvoja.

Uz manji maslinik u tvornici "Sv. Kajo" maslinik na rudniku proteže se na gotovo 35.000 četvornih metara. Za maslinike, u kojima je danas približno dvije tisuće stabala, u tijeku cijele godine volonterski se brine osamdesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, uglavnom zaposlenika Cemexa.

Nakon prve berbe u listopadu 2009. branitelji i tvrtka su se udružili kako bi u lokalnoj uljari proizveli djevičansko maslinovo ulje koje su nazvali Lintar, po starom imenu za Kaštelanski zaljev. U svibnju 2011 . Cemex Hrvatska i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement osnovali su Poljoprivredno-braniteljsku zadrugu pod nazivom “Lintar”.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙