FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada podatke o depozitima u bankama proglasila tajnom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Ne želeći da se otkriju uvjeti pod kojima je oročila tri milijarde eura u domaćim bankama Slovenija će pokrenuti postupak protiv nacionalnog povjereništva za informacije koje smatra da bi ti podaci trebali biti dostupni javnosti.

Slovenska vlada svojim je zaključkom od državnog pravobranilaštva zatražila da podnese tužbu protiv nacionalne povjerenice za informacije Nataše Pirc Musar jer smatra da je ona kršila zakon na štetu javnog interesa budući da se založila za objavu tih podataka, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Musar je, naime, svojim rješenjem dvaput dala za pravo jednom poduzetniku iz Maribora koji je od ministarstva financija zatražio podatke o 17 ugovora tog ministarstva s bankama. Na osnovi tih ugovora slovenska vlada je od početka 2009. do početka 2010. oročila tri milijarde eura depozita u domaćim bankama, pomažući im na taj način da poboljšaju svoju likvidnost u vrijeme kad se, u jeku najžešće međunarodne financijske krize, same nisu mogle zaduživati, a morale su vraćati već uzete kredite.

Poduzetnik Martin Vrečko zatražio je da vlada objavi podatke o tome pod kojim je uvjetima i kamatnim stopama bankama povjeren taj novac jer sumnja da se možda radilo o prikrivenoj pomoći bankama, što je ministarstvo financija negiralo, ali nije pristalo na objavu podataka iz samih ugovora.

U vezi sa zahtjevom da se podaci o ročnosti i kamatnim stopama iz ugovora o oročenju sredstava javno objave, ministarstvo financija priopćilo je da bi to bilo štetno za nacionalni interes budući da bi državu dovelo u slabiji položaj pri dogovaranju novih poslova s bankama koje upravljaju sredstvima koje ima država na trezorskom računu budući da se u sklapanju tih poslova radi i o konkurenciji različitih banaka.

Reagirajući na zaključak vlade da protiv nje pokrene postupak, jer je željela otkriti spomenute podatke, Musar je u današnjem priopćenju za javnost navela da je riječ o podacima o korištenju javnih sredstava te da postojeći zakoni omogućuju da ti podaci budu javno dostupni.

"Kad se radi o uporabi javnih sredstava, država se ne može pozivati na čuvanje svojih navodnih poslovnih tajni, a niti na čuvanje poslovnih tajni banaka. Takvo pozivanje šteti javnom interesu i nema nikakve osnove jer je javni interes da takvi postupci budu transparentni", navela je povjerenica Nataša Pirc Musar.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je krajem svibnja u jednom neformalnom razgovoru s novinarima, koji je tajno bio snimljen i kasnije objavljen na Youtubeu, kako je Slovenija za slučaj da bi došlo do "najgoreg scenarija", odnosno nove financijske krize i nemogućnosti dobivanja kredita, "sakrila" preko tri milijarde eura, ali da do daljnjega ta sredstva neće dirati.

Prema tvrdnjama poslovnog lista "Finance", od spomenutih sredstava najviše je, oko jedne milijarde eura, deponirano u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB).

Od ukupno 3,2 milijarde eura državnih depozita u bankama, 1,3 milijarde eura oročeno je na razdoblja do jedne godine, a ostatak su dugoročniji depoziti preko godine dana.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙