FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damask kritizirao američkog i francuskog veleposlanika

Autor: bnov
DAMASK, 10. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju američkog i francuskog veleposlanika u Damasku, Roberta Forda i Erica Chevalliera, prosvjedujući protiv njihova "nedopuštenog" posjeta pobunjeničkom gradu Hami, objavila je službena agencija Sana.

"Ministarstvo je pozvalo američkog i francuskog veleposlanika i prenijelo im oštru osudu njihova posjeta Hami bez prethodnog dopuštenja, što predstavlja očito uplitanje u sirijske unutarnje poslove", objavila je Sana.

"Njihov posjet dokazuje da postoji podrška i poticaj izvana destabiliziranju zemlje u trenutku kad je nacionalni dijalog, čiji je cilj izgradnja budućnosti Sirije, upravo otvoren", dodaje agencija.

"Ti posjeti krše ugovor iz Beča o diplomatskim odnosima koji nalaže neuplitanje u unutarnje poslove različitih zemalja", nastavlja Sana.

Američki i francuski veleposlanici posjetili su u Hamu, u kojoj je, po navodima oporbe, u petak 450 tisuća ljudi prosvjedovalo protiv režima Bašara al-Asada,

State Department objavio je kako je veleposlanik Ford otputovao u Hamu kako bi iskazao solidarnost sa stanovnicima, koji prosvjeduju protiv režima i prenio čvrstu potporu SAD-a "pravu sirijskog naroda na mirno okupljanje i slobodu izražavanja".

U četvrtak je "potporu Francuske žrtvama" u Hamu došao izraziti i francuski veleposlanik Eric Chevallier.

Hama, četvrti po veličini grad u Siriji, osobito je osjetljivo pitanje za sirijski režim jer predstavlja simbol otpora vladavini obitelji Asad otkako je pokojni predsjednik Hafez el-Asad, Bašarov otac i prethodnik, u veljači 1982. naredio vojsci da silom uguši pobunu u tom gradu. Akciju je vodio osobno Hafezov brat Rifad, a "Pokolj u Hami" završio je smrću golemog broja stanovnika tog grada, pri čemu procjene variraju od tisuću do čak 40 tisuća ubijenih, velikom većinom civila. Istodobno je razoren veliki dio povijesne jezgre grada nastalog na mjestu povijesnog grada Hamata.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙