FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očevici: u Hami 30 mrtvih

Autor: rtom
NIKOZIJA, 4. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Gotovo 30 osoba ubila je sirijska vojska bombardirajući u srijedu Hamu, rekao je u četvrtak stanovnik toga grada u kojemu je stanje teško zbog prekida komunikacija te nestašice struje, vode i hrane.

"U nekoliko manjih javnih parkova pokopano je gotovo 30 osoba nakon jučerašnjega vojnog bombardiranja", rekao je stanovnik i dodao da je "velik broj ranjenih" u bolnicama. Mnoge su zgrade zapaljene u bombardiranju, ali nisu potpuno uništene, tenkovi su ušli u središte grada, a vojska je rabila kasetne bombe, ustvrdio je očevidac.

Topništvo je utihnulo, a u četvrtak prijepodne čula se pucnjava iz vatrenog oružja, rekao je stanovnik, koji tvrdi da su "snajperisti razmješteni po krovovima privatnih bolnica".

Stanje je vrlo teško u tom gradu gdje je zavladala nestašica hrane, a struja i voda isporučuju se s prekidima.

U petomjesečnom gušenju prodemokratskih prosvjeda ubijeno je 2000 ljudi, među kojima 1600 civila, tvrde udruge za ljudska prava.

Hama je simbol borbe protiv sirijskog režima još od strašne represije 1982. godine, nakon ustanka Muslimanske braće u čijem je gušenju ubijeno 20.000 ljudi.

U nedjelju je u Hami sirijska vojska ubila gotovo stotinu ljudi, što je međunarodna zajednica osudila, a Zapad je Siriji nametnuo nove sankcije. Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je prvi put oštro osudilo represiju kojom na prosvjede odgovara predsjednik Bašar al-Asad.

Asad je u četvrtak objavio uredbu kojom se odobrava uvođenje višestranačja u zemlji, ali zapadni su čelnici tu vijest dočekali sa sumnjom.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙