FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: 24 mrtva prvog dana ramazana

Autor: vrad
NIKOZIJA, 2. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Dvadeset četvero civila ubijeno je u ponedjeljak u Siriji, među kojima desetero nakon večernje molitve prvog dana ramazana kada su na njih zapucale sigurnosne snage, rekao je u utorak Rami Abdel Rahman, voditelj sirijske organizacije za ljudska prava.

"Deset mučenika je ubijeno, a više ih je ranjeno u pucnjavi sigurnosnih snaga tijekom prosvjeda u više sirijskih gradova, nakon molitve taraviha" koja se tijekom ramazana moli svaku večer nakon dnevnog posta, dodao je Rahman rekavši da su tog dana ubijene ukupno 24 osobe.

Više od 150 osoba uhićeno je u ponedjeljak navečer, dodao je.

Tenkovi sirijske vojske granatirali su u ponedjeljak navečer stambenu četvrt u pregrađu Hame, prenijela je agencija France presse pozivajući se na očevice.

U gradu Hami, 210 km sjeverno od Damaska, zadnjih tjedana su se održali veliki prosvjedi protiv vlasti, pri čemu je u nedjelju ubijeno stotinjak ljudi. Hama je već postala simbol borbe protiv režima nakon krvava gušenja pobune Muslimanske braće 1982., kada je ubijeno oko 20.000 ljudi.

Istodobno se u ponedjeljak u UN-ovu Vijeću sigurnosti, gdje Europljani i Amerikanci traže da se osudi Damask, održala izvanredna konzultativna sjednica o represiji nad sirijskom oporbom.

Sjednica se završila bez konkretnog rezultata.

Visoki UN-ov čelnik istaknuo je na toj sjednici iza zatvorenih vrata da su od početka prosvjeda protiv vlasti Bašara al-Asada u ožujku, uz poginule, 3.000 osoba nestale, a 12.000 ih je zatvoreno, prenose diplomati.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙