FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama, Frattini, Buzek zgroženi nasiljem u Siriji

Autor: rtom
ZAGREB, 31. srpnja 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama zgrožen je nasiljem sirijskih vlasti prema vlastitome narodu u gradu Hami gdje je u nedjelju ubijeno gotovo stotinu ljudi i obećao je s partnerima izolirati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a osudama međunarodne zajednice pridružili su se službeni Rim i predsjednik Europskog parlamenta.

Po najnovijim podacima, stotinjak je osoba poginulo, a deseci su ranjeni u vojnoj ofenzivi na Hamu, pobunjenički grad u središnjem dijelu Sirije, čime je nedjelja postala jedan od najkrvavijih dana od početka proturežimske pobune sredinom ožujka.

"Izvješća iz Hame zastrašujuća su i pokazuju pravi karakter sirijskog režima", rekao je Obama, prenosi Reuters. "Sirija će biti bolje mjesto kada u toj zemlji počne demokratska tranzicija. Idućih dana Sjedinjene Države nastavit će pritisak na sirijski režim i raditi s drugima u svijetu kako bismo izolirali al-Asadovu vladu i stali uz sirijski narod", rekao je Obama prema priopćenju Bijele kuće.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini nazvao je ofenzivu "zadnjim užasnim činom nasilja nad prosvjednicima koji se danima mirno okupljaju", javlja agencija AFP.

Frattini je pozvao al-Asada da "odmah prekine svako nasilje" i počne dijalog s oporbom.

"Osuđujem vojnu intervenciju u Hami i drugim gradovima... Nasilje mora prestati odmah i režim mora početi prijenos valsti", izjavio je u nedjelju navečer predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buezk.

"Uporaba teškog naoružanja i pokolj nedužnih civila ničim se ne mogu opravdati. Sirijski režim i vojna hijerarhija moraju to razumijeti", dodaje u priopćenju Buzek, prvi dužnosnik iz Europske unije koji je reagirao.

Berlin, London i Pariz ranije u nedjelju također su osudili ofenzivu sirijskih tenkova na Hamu. Sirijska vojska poduzela je ofenzivu na još nekoliko gradova gdje također ima mrtvih, pa je prema nekim izvorima ukupan broj ubijenih civila u nedjelju veći od 120.

Stanje u multivjerskoj Siriji vrlo je složeno i međunarodna zajednica presporo je reagirala na krvavu višemječenu represiju režima protiv prosvjednika. Zapad i SAD uveli su sankcije al-Asadu i njemu bliskim ljudima. Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal su prije nekoliko tjedana uputile nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a kojim osuđuju represiju i pozivaju na političke reforme u Siriji. No Kina i Rusija, stalne članice VS-a, protive se izglasavanju tog teksta.

Pokret protiv režima Bašara al-Asada u petak je tradicionalne prosvjede, koje održava od ožujka, uperio i protiv šutnje međunarodne zajednice na njihove zahtjeve za demokratskim promjenama uz slogane "Gdje ste sada vi, branitelji slobode".

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙