FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici u Južnom Sudanu proglasili primirje

Autor: bcav
JUBA, 3. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Velika pobunjenička skupina u Južnom Sudanu proglasila je u srijedu prekid vatre s vladom te novoosnovane afričke države, koja se na nekoliko bojišta bori s pobunjeničkim milicijama.

Južni Sudan otcijepio se od sjevernog dijela zemlje 9. srpnja, nakon referenduma u siječnju koji je bio vrhunac mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan dugogodišnji građanski rat s Kartoumom.

Ta naftom bogata zemlja bori se sa siromaštvom, nerazvijenošću i stalnom nestabilnošću koja prijeti njezinim susjedima na istoku Afrike.

Najmanje sedam pobunjeničkih milicija bori se s vladinim snagama u zabačenim predjelima te zemlje velike poput Francuske.

Grupa koju predvodi bivši vojni časnik Peter Gadet, jedna od najsnažnijih pobunjeničkih skupina, objavila je da prihvaća nedavnu ponudu predsjednika Salve Kiira za pomilovanjem.

"Proglasili smo bezuvjetan prekid vatre s vladom Južnog Sudana i prihvatili amnestiju koju je proglasio predsjednik Republike užni Sudan", rekao je Gadetov glasnogovornik Bol Gatkouth Kol.

(Hina) xbcav xdam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙