FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan ulazi u UN odmah po osamostaljenju

Autor: vmrs
NEW YORK, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Južni Sudan mogao bi postati članica Ujedinjenih naroda čim se odcijepi od Sudana, vidljivo je iz rasporeda koji je predstavio predsjednik UN-ova Vijeća sigurnosti.

Siromašan i sukobima uništen, ali naftom bogat Južni Sudan priprema se na proglašenje samostalnosti 9. srpnja, a UN planira postati zaštitnik svoje 193. članice. Vijeće sigurnosti vjerojatno će 13. srpnja usvojiti rezoluciju kojom preporučuje članstvo Južnoga Sudana, rekao je u utorak njemački veleposlanik u UN-u Peter Wittig, ovomjesečni predsjednik Vijeća sigurnosti.

Dan poslije vjerojatno će Opća skupština UN-a tako i postupiti, dodao je. Ako prijedlog stigne u Opću skupštinu kompletan i bez veta, moguće je da već 14. srpnja Južni Sudan postane članica UN-a.

Uoči osamostaljenja Južnoga Sudana Vijeće sigurnosti odobrit će i slanje sedam tisuća 'plavih kaciga' u tu zemlju. UN-ova misija za Južni Sudan UNMISS bit će četvrta UN-ova misija u Sudanu. Misije su još u Darfuru i Abyeiju, a postoji i misija zvana UNMIS koja nadgleda pridržavanje mirovnoga sporazuma iz 2005. kojim su završena desetljeća građanskoga rata.

Sjeverni Sudan u utorak je objavio kako želi da mirovne snage UN-a odu kad se jug osamostali.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙